Kormányjáték az OLAF-jelentés körül

A 4-es metró ügyében félrevezetett a Figyelő.

2017. 02. 03. 6:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OLAF-jelentés az első betűjétől az utolsóig a nyilvánosságra tartozik, mert abban a 4-es metró beruházásánál elköltött magyar és uniós közpénzekről van szó – jelentette ki lapunknak Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke azzal kapcsolatban, hogy csütörtökön a kormányközeli Figyelőben – a Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatójának tulajdonában álló hetilapban – „részletek” jelentek meg az ügyről. Bár a médiumok egy része csütörtökön arról adott hírt, hogy a Figyelő nyilvánosságra hozta, mások szerint kiszivárogtatta a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által három hete ismertetett jelentést, ezt maga a lap cáfolta: „különböző forrásokat felhasználva” utánajártak a tényeknek, így „megalapozott képet” sikerült maguknak kialakítaniuk a dokumentum tartalmáról. Részletezték Csepreghy Nándornak, a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettesének a január 17-i sajtótájékoztatóján elhangzottakat: „Az OLAF-jelentés összesen ötvenhét szerződésnél tárt fel szabálytalanságokat és vetette fel korrupciós bűncselekmények gyanúját, és közülük öthöz kapcsolódik az okozott csaknem 167 milliárdos kár 96 százaléka.”

A Figyelő szerint a 4-es metró 452 milliárd forintos beruházását 181 milliárddal támogató unió 76,6 milliárd helyett „csak” 59 milliárdot követel vissza. Ezek szerint a vezérlőrendszereket szállító Siemens 31,7 milliárdos szerződésénél 21,6 milliárd, az alagútépítő Bamco-konzorcium 62 milliárdos megbízásából 8 milliárd, az állomások belsőépítésével megbízott Swietelsky 40 milliárdja után 7,6 milliárd forintnyi uniós támogatást kell visszafizetni. A Strabag-Hídépítő Zrt. a Baross téri állomás szerkezetépítéséért kapott 3,7 milliárd forintot, itt 2,5 milliárd forintot kérhetnének majd Magyarországtól. A hetilap szerint az OLAF, azaz a Csalás Elleni Európai Hivatal az Alstommal kötött szerződés miatt „teljes visszatérítésként” 22,9 milliárd forintot javasol. Csakhogy a 2006-os dokumentum 65 milliárd forintról és a 4-es, valamint a 2-es metró szerelvényeinek együttes szállításáról szólt. A beszerzést végül tavaly bevonták az uniós források közé.

Két és fél hete Csepreghy Nándor még 452 milliárd forintos beruházást emlegetett. Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester lapunknak csütörtökön minderről azt mondta: frissen kapta meg a 4-es metró végelszámolását. – A beruházás összesen 406 milliárd forintba került, a magasabb összeg a 2010 előtti, azóta részben újratárgyalt, részben per alatt álló többletkövetelésből eredt – mondta a főpolgármester, aki szerint a Figyelő eltalálta az általa is említett visszafizetendő összeget. – Az OLAF-jelentés egyetlenegy esetben kér a mi időszakunkra eső szabálytalanság miatt vissza pénzt, de nem – ahogy írták – 116 millió forintot, hanem alig 40 milliót. A dokumentum azt is megállapítja: azzal, hogy a főváros a műszaki ellenőrzéssel egyik saját cégét közbeszerzés nélkül bízta meg, még súlyosabb szabálytalanságot szüntetett meg – emelte ki Tarlós István, aki a teljes jelentés nyilvánosságra hozását szorgalmazza.

Péterfalvi Attila leszögezte: a teljes nyilvánosságról csak az adatgazda, az OLAF dönthet. – Az uniós adatvédelmi rendelkezések miatt erre Lázár Jánosnak kellene, illetve kellett volna már decemberben megkérnie a brüsszeli szervezetet – tette hozzá a NAIH elnöke.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságából három párt képviselői is jelezték, hogy megtekintenék az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 4-es metró beruházásáról szóló jelentését – közölte a főpolgármester a Népszavával. Tarlós István a napilapnak azt mondta, szeretné, ha a pártok ismernék a jelentés tartalmát, ezért ajánlotta fel a parlamenti bizottság tagjainak, hogy nála megtekinthetik a jelentést. De nekik is írásban kell vállalniuk, hogy az abban szereplő neveket nem adják ki – hangsúlyozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.