Lázár, Varga vagy Vona lehet Orbán után a vezér

Az ezerfős elemzéshez, amely a jobboldal leendő vezetőjét kereste, listára sem tudott kerülni Rogán.

MNO
2017. 02. 22. 10:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naszádos Péter közgazdász kutatása a SzondaPhone mérésének segítségével ezerfős reprezentatív minta alapján készült. Mint az Index beszámol róla, a kérdést egy olyan, zárt lista alapján tették fel, amelyet egy korábbi felmérés alapján állítottak össze. Rogán Antalt például éppen a korábbi kutatás alapján nem volt érdemes feltenni a listára.  

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter fölényesen megnyerte a voksolást, több mint kétszer annyian gondolják a jobboldal leendő vezetőjének (13,2 százalék) mint a szintén dobogós Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert (5,6 százalék) és Vona Gábor Jobbik-elnököt (5,2 százalék). Navracsics Tibor európai biztos a negyedik (2,9 százalék). 

Lázár a Jobbik szavazóiból 15,7 százalékot tudott maga mellé állítani, ezzel szemben Vona Gábor a fideszesektől szinte nem kapott voksot. Lázár fideszes népszerűsége a felmérés alapján 26,6 százalék, a Jobbik-elnöké a saját pártjában 34,3 százalék. 

Az elemzés szerint

hatalmas igény mutatkozik egy valódi polgári fiatalra mind a Fidesz, mind a Jobbik, mind a párt nélküli szavazók között, 

a kutatás alapján ugyanis jelenleg egyetlen ismert politikus sem képes érdemben megszólítani a párt nélküliek táborát. Éppen ezért a szavazók negyede szerint egy ismeretlen polgári fiatal lesz Orbán utódja.

A megkérdezettek 16,4 százalékának mindegy volt, ki veszi át Orbántól a jobboldal vezetését, mert sosem szavazna a jobboldalra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.