Már készülnek a választásokra a pártok

A Fidesznél középpontban a migráció és a civilek. A Jobbiknál szó volt a gyalázkodó vecsési szervezet enyhe büntetéséről.

Katona Mariann
2017. 02. 16. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már javában zajlik a Jobbikban a 106 egyéni képviselőjelöltjük kiválasztása és a választási felkészülés, a tegnap Mátraszentimrén kezdődött háromnapos kihelyezett frakcióülésük egyik témája is ez. Vona Gábor pártelnök a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a 106 körzetből 40-50 helyen már szinte biztosra vehető leendő indulójuk kiléte, de a többi körzetben is csak azért van még hezitálás, mert – akár több jelölt közül – a legjobbat akarják megtalálni. A kampányban egyébként a vezérfonal a Jobbik évadnyitóján bedobott szlogen lesz, vagyis hogy a nép pártján állnak.

Vona Gábor lapunknak elmondta azt is, hogy a frakció előtt kifejtette az előttük álló időszak feladatait, amelyeket alapvetően meghatároz, hogy a Jobbik szerintük a Fidesz egyedüli kihívója. A baloldal – úgy vélte – kiszállt a versenyből, válságban van, lényegében a Fidesz lélegeztetőgépe tartja életben. A kormánypárt pedig azért teszi ezt, mert így a kormányváltást akarók szavazatait meg tudja osztani. – A baloldalra adott szavazat elvesztegetett voks – fogalmazott Vona Gábor.

A Magyar Nemzet információi szerint röviden, de szó volt a frakcióülésen arról is, hogy a vecsési Jobbik-szervezet túl enyhe büntetést kapott. Ez volt az az alapszervezet, amelyik a Facebookon gyalázkodó hangnemben bírálta, hogy Vona Gábor hanuka alkalmából üdvözletet küldött zsidó szervezeteknek. Az ügyben indult etikai vizsgálat vége mindössze megrovás lett. Információink szerint azért, mert nem lehetett bizonyítani, konkrétan ki is írta ki azt a bizonyos minősíthetetlen hangnemű mondatot. Úgy tudjuk egyébként, hogy a néppártosodás miatt lázongó vidéki alapszervezetek ügye érdemben nem került szóba. Azt ugyanakkor elmondták forrásaink, hogy a kormánypárti médiumokban megjelent 50 szervezet helyett valójában 20-ról van szó, többükkel ráadásul már sikerült rendezni a vitát.

A Jobbiknál ma a szakpolitikai témák lesznek fókuszban, így például az egészségügy helyzete. De beszélni fognak a bérunió kérdéséről és a nemzetközi kapcsolatokról is. Téma lesz még az antikorrupciós harcuk, illetve egy esetleges Jobbik-kormány elszámoltatási lépései.

A Fidesz és a KDNP is tegnap kezdte meg kihelyezett frakcióülését Visegrádon, ezt lapzártánk után hagyományosan Orbán Viktor miniszterelnök politikai tájékoztatója nyitotta meg. Ma a migrációs helyzetről és az azzal összefüggő, már az Országgyűlés előtt fekvő törvénymódosító javaslatokról számol be Pintér Sándor belügyminiszter. Ugyancsak ma, a választási kampányra való felkészülés jegyében Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter tart helyzetértékelést, Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető pedig a jövő évi költségvetésről beszél. Kósa Lajos frakcióvezető már tegnap jelezte, hogy téma lesz a civil szervezetekre vonatkozó szabályozás szigorítása. Kósa szerint a szervezeteknek járó támogatások nyilvánosságát, követhetőségét akarják biztosítani, és „több mint valószínű”, hogy vagyonbevallást a civil szervezetek vezetőinek nem fognak előírni.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője pedig a családi csődvédelemről szóló szabályozás módosítását szorgalmazta. Úgy vélte, egyszerűsíteni kell a jelentkezés, a részvétel feltételeit. A lehetőséget január végéig csupán 659 adós vette igénybe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.