Még tartja magát a Balaton jege, de kásásodik

Felpuhult, ezért korcsolyázásra már nem alkalmas.

MTI
2017. 02. 20. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balaton jege egyre puhul, ezért korcsolyázásra alkalmatlan, és többfelé el is vált a parttól, illetve a partközelben vizes – közölte hétfőn a távirati irodával Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának vezetője.

Szerdára virradóan gyenge hidegfront érkezése várható, amely még valószínűleg nem mozgatja meg a tó összefüggő jégtakaróját, de csütörtöktől erősödő délnyugati szélre lehet számítani, amitől megindulhat a jégzajlás. Az északi és a keleti partokon jégtorlaszok is kialakulhatnak. Szombattól újabb hidegfront érkezhet, északnyugatira fordítva a szelet, ami már a déli part felé sodorhatja a jégtáblákat.

A következő napokban a növekvő nappali felmelegedés miatt a jég további puhulására kell számítani, ami azért szerencsés, mert nagyobb az esélye a part előtti felmorzsolódásának, így csökken a zajló jég rombolóereje. A hét végéig várhatóan még nem tűnik el a jég a Balatonról – mondta a meteorológus.

A folyamatosan romló jégminőség ellenére hétfőn európai jégvitorlás bajnokság kezdődött a Balatonfüred előtti jégfelületen, amely megmérettetés péntekig tart. A Balatonfüred.hu közlése szerint a világ legnépesebb jégvitorlás osztálya az úgynevezett DN versenyei zajlanak a Balatonfüred előtti jégterületen. A kontinensversenyen 16 nemzet több mint 100 versenyzője vesz részt. A helyszínről a döntést csak múlt hét pénteken hozta meg a nemzetközi versenyrendező bizottság, miután Európa szóba jöhető tavait végigjárva a Balaton több mint 20 centiméteres jegét ítélték idén a legalkalmasabbnak – írja Balatonfüred honlapja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.