Megtámadják a zuglói időközi választás kitűzését?

Zuglóban április 23-án voksolnának az eltűnt MSZP-s helyén, de már az elején hajba kaptak a pártok.

2017. 02. 01. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába tűzte ki ma reggel 2017. április 23-án vasárnapra Zugló helyi választási bizottsága (hvb) az időközi választást Sápi Attila (MSZP), a több mint egy éve eltűnt önkormányzati képviselő helyére, könnyen lehet, hogy végül bíróság dönt a kérdésben – értesült a Magyar Nemzet Online.

– Botránnyal indul az időközi választás, mert a Fidesz–KDNP megengedhetetlen „politikai nyomást helyezett” a hvb-re, amellyel már tegnap el akarták fogadtatni a nekik tetsző, húsvétot követő vasárnapi dátumot – közölte lapunk kérdésére Tóth Csaba országgyűlési képviselő, az MSZP helyi elnöke, aki szerint a kormánypártok még kedd délután a „folyosóról hívatták volna össze” a bizottsági ülést, hogy áterőszakolják a mielőbbi döntést. Szerinte nem hagyhatják szó nélkül ezt a felháborító eljárást, ami ma folytatódott. Tájékoztatása alapján csak a hivatal emberei akadályozhatták meg a jogsértést, amit folytattak azzal, hogy a hvb mai, reggel 8 órára összehívott ülésére fél órával a kezdés előtt tették közzé a meghívót, s ezzel sérült a nyilvánosság elve. Az MSZP-s állítja: nem elég, hogy tiltakoznak a Fidesz hatalmi politikája ellen, de mindenképpen jogi útra kell terelni az időközi választás kitűzésének az ügyét. – Egy magánszemély három napon belül megtámadhatja az eljárást, s akkor a Fővárosi Választási Bizottság, végül pedig a Kúria dönt – vázolta a jövőt Tóth Csaba, hozzátéve: a tegnapi ülésen jelen volt az MSZP csaknem valamennyi önkormányzati képviselője, éppen a visszaélések megakadályozásáért. 

Ezt viszont Rozgonyi Zoltán (Fidesz–KDNP) zuglói alpolgármester tekinti „politikai nyomásgyakorlásnak”. – Személyesen nem vettem részt az ülésen, de tudok arról, hogy a szocialisták mindent bevetettek, hogy ne dönthessen a hvb, pedig ebben a feszült légkörben mindenkinek érdeke, hogy a választásra és az azt megelőző kampányra mielőbb sor kerüljön – vélekedett Rozgonyi Zoltán, aki szerint megengedhetetlen, hogy politikusok ennyire nyíltan befolyásolják egy választási testület munkáját. – Érthetetlen számomra a magatartásuk, a Fidesznek ugyanis nem volt „kőbe vésett” dátum április 23-a. A gyors választás azért is szükséges, mert Zuglóban számos olyan problémát meg kellene oldanunk, amelyeket a durvuló kampány nehezít – közölte Rozgonyi Zoltán.

Karácsony Gergely (Párbeszéd) polgármestert többször is kerestük, de úgy tűnik, a kényes ügy miatt munkatársunk számára elérhetetlennek bizonyult. Viszont Makranczi László, a XIV. kerület jegyzője, a helyi választási iroda vezetője kiemelte: nem kíván beleszólni a pártok vitájába, ő csak azt tudja megerősíteni, hogy a helyi választási bizottság mai ülésének összehívása és a választás kitűzése is törvényes volt. – Én és munkatársaim készítették elő a döntést, amely kedden még korai volt, mára azonban az ünnepek (húsvét, illetve május 1. – a szerk.) miatt lehetséges egy áprilisi és két májusi időpontra is javaslatot tettünk. A választási bizottság döntött, s az ellen jogszerűen lehet fellebbezni jogszabálysértésre hivatkozva – fűzte hozzá Makranczi László.

Sápi Attila, Zugló több mint egy éve eltűnt MSZP-s önkormányzati képviselőjének mandátumának 2016. január 21-i megszűnését a jogszabályok alapján alig egy hete állapította meg a XIV. kerületi képviselő-testület. Azt megelőzően a Magyar Nemzet megkeresésére a BRFK közölte: Sápi Attilával szemben jelenleg is két körözés van érvényben. – A férfi ellen a XV. kerületi rendőrkapitányság elfogatóparancsot bocsátott ki járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének gyanúja miatt, mert a férfi a gyanúsítotti idézésén nem jelent meg, és ismert címén nem tartózkodott. Tekintettel arra, hogy a személy ismeretlen helyen tartózkodik, a büntetőeljárást felfüggesztették. Az eltűnés miatti körözést a BRFK bűnügyi főosztály célkörözési osztálya folytatja, az eljárás elévülési ideje pedig kilencven év – írták.

A politikailag kiemelt jelentőségű budapesti helyszínen tavasszal várható időközi választás tétje, hogy az elmúlt években egymással is rivalizáló balliberális pártok erősödnek-e, vagy további kompromisszumokra kényszerülnek az irányítást helyben 2014-ben elvesztett Fidesz–KDNP-vel. A képviselő-testületben ugyanis nincs többségük baloldali pártoknak sem. Eltűnt képviselőjük miatt azonban a szocialisták a két éve kialakult állapotokhoz képest engedményekre kényszerültek: a kormánypártoknak is 9 képviselőjük van, míg a polgármesterrel együtt az Összefogás Zugló nevű, az MSZP, az Együtt, a DK és a PM (mai nevén: Párbeszéd – a szerk.) „koalíció” színeiben mandátumot nyert is 9 mandátummal rendelkezik a teljes létszámmal vett 22 tagú testületben. A tényleges irányításhoz 12 szavazatra van szüksége bármelyik oldalnak, ezért értékelődött fel az elmúlt időszakban a Jobbik, az LMP, valamint a Civil Zugló Egyesület egy-egy tagja. Az időközi választás tehát nem a többségről, legfeljebb a zuglói bal- vagy jobboldal kedvezőbb 2018-as indulási pozíciójáról dönt.

Információnk szerint a kormánypártok most is a választókerületben 2014-ben hét szavazattal vesztes Szatmáry-Jähl Angélát indítanák, a szocialisták pedig egy újabb, három-négytagú összefogás keretében jövő héten mutatnák be a jelöltjüket.

Gyenes Levente, Gyömrő korábbi polgármesterének méltatlanság miatt megszűnt tisztségének betöltésére is április 23-ra tűzték ki az időközi választást. A gyömrői helyi választási bizottság ma döntött a voksolás időpontjáról. Gyenes Leventének a Budapest Környéki Törvényszék január közepén meghozott jogerős végzésével szűnt meg a pozíciója. Őt még tavaly áprilisban a Szegedi Ítélőtábla „a kecskeméti számlagyár” ügyében ítélte el jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre. Akkor önként lemondott, ám a 2016 augusztusában tartott időközi választáson több mint kétharmados többséggel újraválasztották. (Sz. Zs.)

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.