Megteltek a gyermekintenzív ágyak Budapesten

Körlevélben utasították az egészségügyi intézményeket, hogy ne küldjenek lélegeztetőgépre szoruló beteget.

MNO
2017. 02. 18. 7:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megteltek a fővárosi gyermekintenzív ágyak, ezért a tiszti főorvos előreláthatólag a jövő hét közepéig nem engedi, hogy máshol ellátható intenzíves beteget a közép-magyarországi régióba hozzanak – írja a Népszava szombati számában.

Az országos tiszti főorvos körlevélben utasította az egészségügyi intézményeket, hogy Budapestre lehetőleg ne küldjenek lélegeztetőgépre szoruló beteget. A szaktárca tájékoztatása szerint amióta az Országos Mentőszolgálat végzi az intenzív ágyak nyilvántartását, most fordult elő először ilyen szükséghelyzet.

A lap megjegyzi, hogy a közvetlen kiváltó ok, hogy az utóbbi időben túlzottan megnőtt a csecsemő- és a kisgyermekkorú, azonnali lélegeztetésre szoruló, bronchiolitiszes (vírus okozta hörgőgyulladásos) betegek száma. A minisztérium prognózisa szerint a korlátozást várhatóan a jövő hét közepéig tartják fenn. Ugyanakkor a szaktárca felhívta a figyelmet arra, hogy az égési és a speciális szakellátást igénylő gyermekeknek továbbra is biztosítják az ország egész területéről az ellátást a fővárosi kórházak.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerint azonban attól nem kell tartani, hogy a fővárosi gyermekkórházak körzetébe tartozó gyerekeket nem látják el az adott intézmények. Szerinte a körlevél pusztán arról szól, hogy amennyiben lehetséges, most vidéken is mindenki tegye ugyanezt, és ha nem feltétlen szükséges, ne küldjön a fővárosba tovább beteget.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.