Szijjártónak tisztáznia kell magát az ellenzék szerint

Szakbizottságok előtt kellene tisztáznia a moszkvai vízumügyet Szijjártó Péternek az LMP és a Jobbik szerint.

Katona Mariann
2017. 02. 21. 13:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági és külügyi bizottságának együttes ülésén hallgatná meg az LMP Szijjártó Pétert, miután összeérhetnek a szálak a külügyi tárca, az egykori Quaestor-vezér Tarsoly Csaba, és a vízumbizniszben érintett Kiss Szilárd között.

Vizsgálat

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is vizsgálni fogja az Index mai cikkében írtakat, miszerint ezrével jutnak hamis magyar személyazonossághoz ukrajnai csalók. Molnár Zsolt, a testület MSZP-s elnöke szerint szinte nem telik el hét anélkül, hogy ne derülne fény újabb és újabb magyar útlevelekkel és vízumokkal elkövetett tömeges visszaélésre. Az pedig súlyos nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel, hogy akárcsak a moszkvai vízumshopping esetében a csalásokat ezúttal is a magyar hatóságok szeme láttára, rosszabb esetben közreműködésükkel követték el. Molnár Zsolt szerint alapos és teljes körű áttekintés szükséges arról, miként fordulhatnak elő tömeges visszaélések a magyar okmányokkal, és milyen intézkedések szükségesek azok megelőzése érdekében. (K. M.)

Emlékezetes, az LMP-nek nemrég sikerült kiperelnie egy olyan dokumentumot a külügyminisztériumtól, amelyből kiderült: a moszkvai magyar konzulátuson több ezren jutottak hozzá schengeni vízumhoz tisztességtelenül. Mindez a nemzetbiztonsági átvilágításon kétszer is megbukott, mégis Moszkvában agrárdiplomataként ténykedő Kiss Szilárdhoz köthető. Az ügy tegnap továbbgyűrűzött, amikor Tarsoly Csaba azt állította, hogy őt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kereste meg a vízumok kiszervezésének ötletével. A minisztérium pedig később el is ismerte a 444.hu-nak, hogy „a moszkvai kereskedőház nyitásáról a Quaestorral folytatott – végül sikertelen – tárgyalások során szóba került a kormány azon szándéka is, hogy a világ számos pontjához hasonlóan Moszkvában is kiszervezze a vízumigénylések begyűjtését”.

Az LMP-s Szél Bernadett szerint Szijjártó Péternek tisztáznia kell, mi és hogyan történt Moszkvában. Hiszen a külügy azt állítja, hogy sikertelenek voltak a tárgyalások Quaestorral, mégis ennek több fotó is ellentmond. Ismert az a kép – még az állami hírügynökség is megjelentette – amelyen Szijjártó Péter és Tarsoly Csaba közösen nyitja meg a magyar kereskedőházat Moszkvában. Fotó bizonyítja azt is, hogy szintén Szijjártó Péter, Tarsoly Csaba, illetve Kiss Szilárd élettársa a moszkvai vízumközpontot is együtt nyitották meg.

Szél Bernadett szerint mindez azt bizonyítja, hogy a külügynek fájt a foga a vízumbizniszre.

Kik árulják a hazát, amikor Moszkvában egész vízumgyárat működtetnek – tette fel a kérdést az MSZP-s Harangozó Tamás. Azzal folytatta, hogy a magyar hatóságok szeme láttára erre egész üzletág szerveződött. A vízumkiadást olyan magáncégeknek szervezték ki, amelyhez Fidesz-közeli nagyvállalkozók mellett még a lebukott agrárdiplomatának is köze van. A szocialista politikus is idézte Tarsoly Csaba állítását, miszerint ezen évi 400 millió forintot kaszálhattak volna.

A Jobbik szerint kész tényként kijelenthető, hogy a moszkvai vízumgyár egyszerre nemzetbiztonsági kockázat és egy korrupciós mechanizmus. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője egyúttal bejelentette, már kértek a külügyi tárcától egy olyan jelentést, ami összesíti, hogy a magyar külképviseletekről hol szervezték ki a vízumok kiadását és ezt a munkát mely cégek végzik. Meglátásuk szerint ugyanis a moszkvai eset lényegében merénylet egy adott ország biztonsága ellen.

Szijjártó Péter miniszteri időszaka alatt semmilyen visszaélés nem történt a vízumkiadás során - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke kedden az MTI-vel a moszkvai vízumközponttal kapcsolatos ellenzéki nyilatkozatokra reagálva. Mint írta, a moszkvai vízumközpontban semmilyen visszaélés nem történt. Vízumközpont soha, sehol nem dönt a vízum megadásáról, következésképpen csalni sem tud - magyarázta. Hozzátette: a vízum megadásáról minden esetben a nagykövetség dönt. A sajtófőnök megjegyezte: vízumközpontokat több európai uniós ország létrehozott sok helyen a vízumeljárás technikai felgyorsítása érdekében, de a döntési jogkör a nagykövetségnél maradt.

Kiemelte: szabálytalanságok Szijjártó Péter miniszteri időszakát és a vízumközpont létrehozását megelőzően történtek. A jelenlegi tárcavezető soha, sehol nem dolgozott együtt Kiss Szilárddal - hangsúlyozta, hozzáfűzve: az ellenzéknek „szövegértési problémái vannak”.

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.