Ugrott a nemzeti konszenzus olimpiaügyben?

A pályázat visszavonását csak Orbán, Tarlós és Borkai szerda esti megbeszélése után vetik fel.

MNO
2017. 02. 22. 14:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterek és Orbán Viktor már nem lát igazán esélyt a nemzeti konszenzus visszaállítására az olimpia ügyében – írja az Atv.hu a kormányülésről kiszivárgott információk alapján.

Kormányzati források ugyanakkor arról tájékoztatták a portált: a kabinet részéről a pályázat visszavonásának felvetésével megvárják a ma esti hármas találkozót, Orbán Viktor kormányfő, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt MOB-elnök megbeszélését.

Az ATV megjegyzi: Orbán Viktor nem szeretné a döntés súlyának a látszatát „indokolatlan sietséggel” veszélyeztetni, ezért minden hivatalos utat bejár – ezért egyeztet már másodszor Tarlós Istvánnal és Borkai Zsolttal is olimpiaügyben. Bár a MOB-elnök azt nyilatkozta, ő lesz az utolsó, aki a pályázat visszavonását kezdeményezné.

A portál úgy tudja, a Momentum Mozgalom olimpiaellenes aláírásgyűjtésének a megkezdése óta minden verzióra készültek forgatókönyvek. A miniszterelnöknek kettős célja volt, ameddig lehetséges, kommunikációs szinten eltolni a kormánytól és a fővárosra hárítani a visszalépés felelősségét, egyszersmind azt láttatni: Orbán Viktor és a kormány nem fél a népakarat megnyilvánulásától; ezért mondta azt Bánki Erik, hogy országos népszavazásra lenne szükség.

Az ATV információi szerint szerdán a fővárosi közgyűlés elé terjesztett, Kocsis Máté által jegyzett politikai nyilatkozat is „egyeztetett szöveg” volt.

A helyzet azért is bonyolult a Fidesz számára, mert az országos, de a fővárosi Fidesz-tábor is erősen elkötelezett érzelmileg az olimpia mellett, és nem szeretné harc nélkül feladni. A kormány belső elemzései is azt mutatják, hogy az olimpiai népszavazás esetén minimális lenne az esély a győzelemre az „ellenséges” Budapesten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.