Újabb fejcsere Balog Zoltán tárcájánál

A helyettes államtitkári pozícióra március 1-jétől Maruzsa Zoltán érkezik.

Hutter Marianna
2017. 02. 04. 8:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Távozik posztjáról Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár – értesült több egymástól független forrásból a Magyar Nemzet. Úgy tudjuk, nem Sipos kezdeményezte leváltását, és nem is a munkájára volt panasz. Ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) továbbra is igényt tart a munkájára, és a tárca által az Oktatáskutató és -fejlesztő Intézettől átvett feladatok megszervezéséért felelhet a jövőben. A matematika–fizika szakos tanár, illetve közoktatási vezető végzettségű Sipos Imre korábban a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium igazgatója volt, majd a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ székesfehérvári tankerületét igazgatta.

Az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkári pozícióját 2013-tól töltötte be.

Lapunk úgy értesült, Sipos Imre helyettes államtitkári pozíciójára március 1-jétől Maruzsa Zoltán érkezik, aki jelenleg az Emmi egyik legfontosabb oktatási háttérintézményének, az Oktatási Hivatalnak (OH) az elnöke. Maruzsa korábban már volt helyettes államtitkár a Fidesz–KDNP-kormány alatt, ám ekkor nem a köznevelésért felelt. Politikai karrierje előtt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán adjunktusként dolgozott, majd 2012 szeptemberétől lett felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár. 2015-ben ugyanakkor elmozdították pozíciójából, és az OH vezetését bízták rá, mellette pedig miniszteri biztosi pozíciót is kapott.

Információink szerint Maruzsa OH-nál betöltött elnöki pozíciójára is megvan már a kiszemelt jelölt. Utóbbi pedig nem más, mint az ugyancsak a második Orbán-kormány alatt már helyettes államtitkárként működő Gloviczki Zoltán. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkaráról érkező Gloviczki köznevelésért felelős helyettes államtitkár volt még Hoffmann Rózsa vezetése idején 2010-től, ám pozíciójáról önként lemondott. Először 2012 októberében kérte felmentését, ám ekkor Hoffmann Rózsa marasztalta többek közt azért, mert Gloviczki jelentős szerepet vállalt a köznevelési törvény akkoriban zajló kidolgozásában. Végül 2013 tavaszán távozott.

Nem ezek az első személycserék mostanában az oktatás területén. Arról is a Magyar Nemzet számolt be elsőként, hogy Áder János köztársasági elnök húga, Pölöskei Gáborné távozik a Klebelsberg Központtá (KK) alakított állami intézményfenntartó éléről, és megkapja a Nemzetgazdasági Minisztériumtól elküldött Odrobina László szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkári posztját. Szintén lapunk írta meg elsőként a hivatalos bejelentés előtt, hogy a KK élére Solti Pétert nevezik ki, aki korábban miniszteri biztosként dolgozott a Balog Zoltán vezette Emminél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.