A Fideszt utasítja el a legtöbb magyar választó

Ha a kedvencükre nem lehetne, a legtöbben az LMP-re és a Jobbikra szavaznának.

MN
2017. 03. 29. 6:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választók 30 százaléka számára a Fidesz a legellenszenvesebb párt – derül ki az Iránytű Intézetnek a Magyar Nemzet részére készített felméréséből. A kutatás szerint a Fideszt az MSZP és a DK követi 14-14 százalékkal, a Jobbikot pedig 11 százaléknyian utasítják el. A felmérés során csak egy pártot lehetett megjelölni, tehát az, hogy például a Fideszt a megkérdezettek 30 százaléka elutasítja, nem azt jelenti, hogy a fennmaradó 70 százalék elégedett a kormánypárttal.

A fideszes szavazók közül a legtöbben (29 százalék) a DK-t utasítják el leginkább, majd a sorban az MSZP (26 százalék) és a Jobbik (16 százalék) következik. A kormánypárt híveinek Jobbikkal szembeni „toleranciája” nem kölcsönös, a Jobbik szavazóinak 52 százaléka ugyanis a Fidesz–KDNP-t, 13-13 százaléka pedig az MSZP-t, illetve a DK-t nevezte meg legellenszenvesebb pártként. A szocialista szavazók 69 százaléka a kormánypártokat, 18 százaléka a Jobbikot utasítja el leginkább.

A kutatás kitért a bizonytalan szavazókra is, a relatív többség (42 százalék) a Fidesz–KDNP-t utasítja el első helyen.

A másodlagos pártpreferenciákat tekintve az LMP áll a legjobban, a legtöbben ugyanis (10 százalék) a zöldpártra voksolnának, ha kedvencükön kívül még egy pártra szavazhatnának. Az LMP-n kívül a Jobbik rendelkezik még nagyobb tartalékkal, Vona Gáborékat 9 százalék nevezte meg második helyen.

Meglepő módon a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) futott be a harmadik helyre, és a Momentum is felkerült a térképre 4 százalékkal. A legtöbb pártnak egyébként vannak tartalékai, de egyik sem emelkedik ki igazán a mezőnyből. Minden ötödik választónak kizárólagos a pártpreferenciája, azaz nem szavazna másodsorban senkire.

A Fidesz–KDNP szavazóinak 39 százaléka sem tudott megnevezni olyan pártot, amelyikre szívesen szavazna még, 22 százaléka a Jobbikra voksolna másodsorban, 12 százaléka az LMP-re, 8 százaléka a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra, 11 százaléka pedig bizonytalan a másodlagos preferenciáját illetően. A Jobbik szavazóinak 30 százaléka nem szavazna másik pártra, 22 százaléka az LMP-t, 16 százaléka a kormánypártokat támogatná másodsorban, 11 százaléka pedig bizonytalan a másodlagos preferenciáját illetően. Az MSZP-szimpatizánsok 31 százaléka a Gyurcsány-pártot, 18 százaléka a Jobbikot, 14 százaléka az Együtt – A Korszakváltók Pártját, 12 százaléka az MKKP-t, 8 százaléka az LMP-t, 4 százaléka a Momentumot támogatná másodsorban.

A választók többsége (52 százaléka) szerint a Jobbiknak több szavazója lenne egy jövő vasárnapi választáson, mint egy baloldali pártokból álló összefogásnak. Jelentős (30 százalékos) viszont az ellentábor aránya is, azaz a baloldali pártok erő felmutatásával behozhatják lemaradásukat – áll az Iránytű elemzésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.