Szép csendben államtitkokat cserélünk az oroszokkal

Minősített adatokat cserélünk áprilistól az orosz kormánnyal. Téma lehet a paksi bővítés ügye is,

MNO
2017. 03. 03. 18:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltűnés nélkül, az utolsó oldalakon jelent meg a pénteki Magyar Közlönyben: egy tavaly decemberben meghirdetett egyezmény alapján, április elsejétől államtitkokat is kicserél majd a magyar és az orosz kormány. A decemberi hirdetmény kitér arra is, hogy a magyar kabinet ugyanilyen megállapodást kötött a horvát és a montenegrói kormánnyal.

A pénteki közleményt Szijjártó Péter külügyminiszter tárcája adta ki, a bejelentés hangsúlyozza, hogy a megállapodás a minősített adatok védelméről is szól. Ugyanakkor arról semmi sem derül ki, hogy konkrétan milyen típusú adatokat osztanának meg az oroszokkal – pedig uniós tagállamként, a NATO tagjaként korántsem mindegy, hogy milyen információt adunk át a mindkét szövetségi rendszerrel szemben álló orosz föderációnak.

Írásban érdeklődtünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál, szerettük volna megtudni, hogy

Választ egyelőre nem kaptunk, ha érkezik reakció, frissítjük cikkünket  - az viszont már a 2016. decemberi hirdetményből kiderül, hogy orosz részről a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, vagyis az FSZB, magyar oldalról pedig a  Nemzeti Biztonsági Felügyelet felügyeli a cserélt és minősített adatok védelmét.

Az adatok besorolása alapján a felek egyébként szigorúan titkos, titkos, bizalmas és korlátozott terjesztésű információkat oszthatnak meg egymással.

A bejelentés annyira feltűnésmentes volt, hogy Szél Bernadett, a nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagja is az MNO-tól hallott róla először. „Formális megállapodásról van szó, ami nem szokatlan két állam kapcsolatában, az ugyanakkor aggasztó, hogy még számunkra sem egyértelmű, milyen minősített adatokat küldenénk az oroszoknak” – mondta lapunknak az LMP társelnöke, aki szerint jó eséllyel a paksi bővítés részletei is a minősített adatok között lehetnek – és így Moszkva és Brüsszel is jóval többet tud majd a több ezer milliárd forintos projektről, mint a magyar állampolgárok, akik majd kifizetik a költségeket.

Friss fejlemény, hogy a Roszatom két hét után minden magyarázat nélkül leállította a paksi bővítés referenciamunkájának tartott novovoronyezsi Roszatom atomerőmű 6-os számú reaktorblokkját.

Szél Bernadett attól ugyanakkor nem tart, hogy az adatok cseréje uniós vagy NATO-titkokat sértene, az ilyen adatközlés szerinte a szövetségesekkel egyeztetve, harmonizált keretek között zajlik. A politikus az MNO-nak azt ígérte, részletes tájékoztatást kér az orosz–magyar megállapodásról a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.