Ingyen adták a Design Terminált

Egy fillért sem ért meg az államnak a nemrég még kiemelt státusú háttérintézmény.

Horváth Csaba László
2017. 04. 07. 4:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden jel szerint értéktelennek tartotta a Fidesz–KDNP-kormányzat a 2014-ben kiemelt kormányzati háttérintézménnyé alakult Design Terminált, ugyanis tavaly teljesen ingyen kerültek magánkézbe a szervezet szellemi értékei – értesült a Magyar Nemzet. Az immár nonprofit cégként üzemelő kreatív központ egyik tulajdonos-ügyvezetője, Böszörményi-Nagy Gergely lapunknak elmondta: nem kellett megvásárolniuk a Design Terminált, ugyanis az állam jogutód nélkül megszüntette a szervezetet mint állami háttérintézményt. Ezért magáncéget alapítottak, s mivel a Design Terminál neve, brandje és know-how-ja nem állt szellemi tulajdonvédelem alatt, ezeket nem kellett megvenniük. Mint mondta, magukkal vitték az új cégbe a humán tőkét, vagyis a stábot, csupán néhány informatikai eszközért és bútorért kellett fizetniük.

Ez azért különös, mert néhány éve Navracsics Tibor volt közigazgatási és igazságügyi miniszter ünnepélyes keretek között jelentette be, hogy önálló költségvetési szervvé, kiemelt kormányzati háttérintézménnyé alakult a Design Terminál. Az egykori tárcavezető annak idején hangsúlyozta, hogy az országnak akkor van esélye, ha innovatívak vagyunk, nyitottak vagyunk az újdonságra, és bízunk magunkban.

Ehhez képest tavaly fordult a kocka, és az innováció kormányzati zászlóshajója a bürokráciacsökkentés áldozata lett. A Design Terminál ingyen került a dúsgazdag Csák János, volt londoni nagykövet és üzletember, valamint Böszörményi-Nagy Gergely kezébe. Utóbbi cégvezető-tulajdonos korábban a Navracsics vezette tárca főosztályvezető-helyettese volt. Ráadásul az állam nem csupán nem nyert az intézmény megszüntetésével, de további állami százmilliókat költ a szervezetre.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az idén hatszázmillió forint támogatást ad a Design Terminál Közhasznú Nonprofit Kft.-nek, méghozzá kultúrpolitikai és ifjúságpolitikai feladatok megvalósítására, tehetséggondozásra és kreatívipari termékek megismertetésére. Az összeg pikantériája, hogy a társaság éppen annyi támogatást kap, mint amekkora állami költségvetést biztosítottak a számára korábban. Böszörményi-Nagy Gergely szerint azért kapnak ugyanakkora támogatást, mert a szervezet jogi átalakítása nem vezetett feladatcsökkenéshez. Ugyanakkor elmondta azt is, az a céljuk, hogy néhány éven belül érdemben sikerüljön csökkenteni az állami támogatás mértékét. Hozzátette, úgy véli, hogy a Design Terminál átalakítása nem a költségcsökkentés, hanem a hatékonyság növelése érdekében történt.

A Design Terminál ügye a tegnapi kormányinfón is téma volt. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, ő nem támogatta, hogy a központ több mint félmilliárd forint támogatást kapjon, hiszen már nem állami intézményről van szó. Azonban – mint közölte – a kormány végül azt a döntést hozta, hogy megkapja az összeget a kreatív központ.

A Design Terminál megalapítását még Medgyessy Péter egykori szocialista kormányfő jelentette be, ám az intézmény még Bajnai Gordon vezetése alatt sem kezdte meg a működést. A központ végül 2011-ben nyitotta meg kapuit az Erzsébet téren. Az alapító okirat szerint az intézmény segíti a fiatal vállalkozások piacra lépését, támogatja a kreatívipari ökoszisztémát fejlesztő kezdeményezéseket, befogadó helyszínként pedig otthont ad a szakma legfontosabb eseményeinek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.