Lengyel professzorok is írtak Orbánnak a CEU-ügyében

A lengyel-magyar szellemi együttműködés gyengülésétől tartanak lengyel kutatók és egyetemi oktatók.

Szathmáry István Pál
2017. 04. 12. 4:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cikk először röviden összefoglalja a hétvégi tüntetéshez vezető eseményeket – a résztvevők számát 70 ezer főben adva meg –, majd kitért arra: a CEU-t érintő törvény akkor lép életbe, ha Áder János hétfőn aláírja. Ezzel kapcsolatban a cikk szerzője lapunkra hivatkozva azt állítja: ez már előre eldöntött tény – ez az állítás be is igazolódott.

A lengyel professzorok levelében egyebek között a következők olvashatók:

„Mi, a levelet aláíró lengyel történészek és társadalomtudósok mély szomorúsággal értesültünk a kormány által a magyar parlament elé terjesztett törvénytervezetről. [ ] Mint oktatási és tudományos intézmény a Közép-európai Egyetem a világ legjobb felsőoktatási intézményei egyikének számít.

Számosan közülünk abban a megtiszteltetésben részesülhettünk, hogy előadóként, hallgatóként vagy csak konferenciák résztvevőjeként elidőzhettünk a CEU-n. Minden esetben a CEU-t meghatározó tudományos aktivitás és az intellektuális odaadás kivételes hangulatának a hatása alá kerültünk. Ez számos remek ötlet, tudományos projekt és eredmény formájában gyümölcsözött. Mint oktatási intézmény a CEU kivételes sikert ért el a különféle nemzetek hallgatóinak találkozóhelyeként, és a legmagasabb szintű képzést kínálva számukra. A történettudomány területén a CEU élen járt a különféle nemzetközi intellektuális együttműködésekben, melyek eredeti kutatásokat eredményeztek a közép- és az újkor területén [ ].

Tekintetbe véve a kölcsönös magyar–lengyel kapcsolatok jelentőségét a szellemi élet területén, meg vagyunk döbbenve azon, hogy épp egy olyan intézmény bezárása a cél, mely jelentősen hozzájárul a lengyel–magyar kapcsolatokhoz [ ].”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.