Megszólalt a lány, aki kitűzte a rádió épületére az uniós zászlót

Aktív tagja a Ligetvédők csoportnak, és rendszeresen jár tüntetésekre.

MN
2017. 04. 11. 17:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áder János köztársasági elnök hétfőn írta alá a lex CEU néven elhíresült törvényt, nem sokkal később pedig spontán tüntetés alakult ki a Sándor-palota előtt. A tiltakozók később a Magyar Rádió székháza elé vonultak, ahol egy lány kitűzött az épületre egy uniós zászlót. Antal Nikoletta a Hvg.hunak mesélt az akcióról.

A lány nem először kerül ismeretségbe a rendőrséggel: tavaly tavasszal is előállították, és meg is bírságolták, amikor a Ligetvédők csoport tagjai beszálltak a Közlekedési Múzeum bontásának megakadályozásába.

A zászlókitűzésre Nikoletta úgy emlékszik vissza: ahogy várakoztak, feltűnt valakinek, hogy nincs kint az EU-zászló a Magyar Rádió épületén. A gondolatot tett követte, és két férfi bakot tartott Nikolettának, aki felkapaszkodott a tetőre. Majd várta a zászlót, amelyet azonban a rendőrök nem engedtek felnyújtani, és huzakodás kezdődött. A kicsit megtépett zászló végül feljutott a lányhoz, aki a megtépett részt „hajgumival visszakötötte”, majd kitűzte az épületre.

Lefelé már nem volt könnyű az út, mivel a lány szerint a segítőket lefújták könnygázzal. Az épületből kellett lemennie, vagyis – mint fogalmazott – felpáncélozott „robotzsaruk” lehozták. Rengeteg rendőr volt bent, ketten üvöltöztek is vele, káromkodtak, ám a lánynak nem esett bántódása: gyorsan lehozták, majd kiengedték.

A lány a Sándor-palotánál is jelen volt, és állítása szerint látta, ahogy Gulyás Márton festéket dobott a rendőrökre, és ahogy leteperték, majd bevitték az elnöki hivatalba. Hiába próbáltak bemenni hozzá, nem engedték őket. Ezután vonultak le a tömeggel a Lánchídon át az Oktogonhoz, majd a Blaha Lujza térre, végül pedig már egy kisebb csoporttal együtt a Magyar Rádió Pollack Mihály téri épületéhez, ahol sor került a zászlókitűzéses jelenetre.

Antal Nikoletta egyébként aktív tagja a Ligetvédők csoportnak, ott van társaival éjjel-nappal a közparkban, méghozzá a régi Hungexpo-épületek – illetve hűlt helyük – közelében. Korábban ápoló volt, de nem bírta az alacsony bért és a túlfeszített munkát. Most munkanélküli, alkalmi munkákból, illetve megtakarításaiból él. Rendszeresen jár tüntetésekre, a rendőrök nem is kértek tőle papírt a rádiós akció után, csupán annyit mondtak: „Nikoletta, már ismerjük” – írja a Hvg.hu.

A tüntetéseken sem elégszik meg a rigmusok skandálásával: április 9-én a Margit hidat próbálták meg lezárni, és fél három körül bevitték őket a II. kerületi kapitányságra, majd este tízig ott tartották, bár nem tett vallomást. Így lekéste a nagy CEU-s tüntetés javát, de szavai szerint „a vacsora finom volt”. Mint mondta, szerdán is megy tüntetni, ha előtte a rendőrség nem vonja ki a forgalomból, mint ahogy a ligetvédők zöme is vele tart.

A lány úgy látja, a kormány csak az erőteljesebb gesztusokból ért, erőszak nem kell, de polgári engedetlenség igen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.