Nem győzte meg Völner a civileket

A minisztériumban folytatott egyeztetés után újra a civiltörvény ellen szólalt fel több szervezet.

Pintér Bence
2017. 04. 20. 15:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlamentben szerdán megvitatott civiltörvény kapcsán csütörtökön több civil szervezettel is tárgyalt az Igazságügyi Minisztériumban Völner Pál, a minisztérium parlamenti államtitkára. Völner a másfél órás megbeszélés előtt az MTI-nek nyilatkozva délelőtt arról beszélt, hogy a jogszabályt azok kritizálják, akik nem az ország érdekeit tartják szem előtt, hanem például Soros Györgyét és/vagy a migránsokét.

A megbeszélés után közös közleményt adott ki az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország Alapítvány. Ebben arról írtak, hogy a civiltörvényt vitára alkalmatlannak tartják, ezért arra kérik a kormánypártokat, hogy vonják vissza azt. Szerintük a tervezet semmilyen alkotmányosan igazolható célt nem szolgál, ugyanakkor megbélyegez és kirekeszt számos független és önálló hangon megszólaló közéleti szereplőt.

„A »külföldről finanszírozott« stigma az évek során felépített kormányzati kommunikációval együtt nyer valódi értelmet, amelyben minden, ami »külföldi«, az szükségképpen a magyar nemzet érdekei ellen van. A törvényjavaslat egyes civil szervezeteken túl a külföldinek minősített támogatókat is stigmatizálja” – írták. A nyilatkozatot kiadó szervezetek szerint a civilek többsége a törvényben előírtnál is sokkal átláthatóbban működik.

Kerestük Ékes Ilonát, a Fidesz korábbi országgyűlési képviselőjét, aki az Európai Regionális Szervezet, az ERGO képviseletében vett részt a megbeszélésen. Ékes szerint az egész ügy „vihar egy pohár vízben”, a törvényjavaslattal pedig semmi probléma nincs. Kérdésünkre elmondta: ő szívesen feltüntetné, ha külföldről kapna támogatást, és nem érzi megbélyegzőnek a törvénytervezetet, ami minden civil szervezetre vonatkozni fog.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.