Nem kellett a szülőknek az egyházi fenntartás

A zuglói iskolában hárman támogatták a váltást, míg 627-en ellene voltak.

Hutter Marianna
2017. 04. 21. 2:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kerül egyházi fenntartásba sem a zuglói Városligeti Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, sem pedig a józsefvárosi Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola – tudta meg a Magyar Nemzet. Mint ismeretes, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa szerette volna átvenni az intézményeket. Ez abban az esetben történhetett volna meg, ha a szülők több mint 50 százaléka igennel szavaz az átvételre a héten megtartott szavazásokon. Ám a lapunk birtokába jutott információk szerint ez egyik esetben sem történt meg.

A városligeti iskolát 726 gyermek látogatja, a tanulók szülei közül 630-an szavaztak érvényesen. Az erről szóló jegyzőkönyvből viszont kiderül: a szavazók között mindössze hárman támogatták az egyházi átvételt, míg 627-en az állami fenntartás mellett döntöttek. Emellett úgy tudjuk, a Vajda Péter-iskola esetében sem jött össze az egyházi fenntartáshoz szükséges szavazatszám.

Az eredmények egyáltalán nem meglepők, hiszen az átvétel ötlete kezdetektől indulatokat váltott ki a szülőkből, mindkét iskola ezzel kapcsolatos tájékoztató fóruma parázs hangvételűre sikeredett. Ráadásul a városligeti iskola szülői közössége több mint félezer aláírást gyűjtött azért, hogy a fenntartóváltásról szóló szavazást már meg se rendezzék, míg a józsefvárosi tantestület állásfoglalásában jelezte, hogy elutasítják az ötletet. Emellett az érintett kerületek önkormányzatai – vagyis a Karácsony Gergely (Párbeszéd) által vezetett Zugló, illetve a Kocsis Máté (Fidesz) által vezetett Józsefváros – sem támogatták az átvételt.

Az egyház egyébként tavaly decemberben kötött megállapodást az Emberi Erőforrások Minisztériumával a közfeladat ellátásának átvételéről, ennek keretében öt iskolával kapcsolatban kaptak lehetőséget. A minisztérium ugyanakkor nemcsak így próbálja segíteni az exarchátust. Egy elfogadásra váró törvénymódosítási javaslat szerint némely egyházi szervezetek ingyenesen jutnának hozzá állami tulajdonú ingatlanokhoz, többek között oktatási feladataik elősegítésére. Így a görög ortodoxok is kaphatnának egy ingatlant Budapest VIII. kerületében, a Múzeum utcában.

Nem az exarchátus volt az egyetlen egyház, amely szívesen vett volna át jó nevű budapesti iskolákat a VIII., illetve a XIV. kerületben. A görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye is jelezte szándékát két intézmény esetében, ám – látva az ellenállást – visszalépett még azelőtt, hogy szavazásra került volna sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.