Börtönbe mehet Orbán Viktor vendéglátója

Négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték a nyíregyházi polgármester bizalmasát.

M. László Ferenc
2017. 06. 21. 15:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték szerdán délután a legnagyobb nyíregyházi önkormányzati cég első számú emberét. A Nyíregyházi Járásbíróság különösen nagy vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás és hamis magánokirat felhasználásában találta bűnösnek Bocskai Pétert, a NyírVV Nonprofit Kft. vezetőjét. A másod- és a harmadrendű vádlottak – akik a vádirat szerint szándékos segítséget nyújtottak Bocskainak – szintén letöltendőt kaptak.

Bár az ítélet még nem jogerős – az ügyvédek fellebbeznek –, a bíróság döntése felkavarta a város közéletét, hiszen Bocskai a nyíregyházi polgármester bizalmasa, jobbkeze. Mi több, a cégvezető nagy támogatója a Fidesznek. Orbán Viktor a 2014-es kampányban személyesen kereste fel a családját, erről imázsfilm készült, amit a miniszterelnök meg is osztott a Facebook-oldalán „Családlátogatás Bocskai Döninél” címmel.

Az ügyészségi vádirat szerint a város vagyonát kezelő és üzemeltető NyírVV ügyvezetője is részese volt annak a bűncselekmény-sorozatnak, amely több mint 80 millió forintos kárt okozott a társaságnak. A vádirat szerint Bocskai egy ismerős vállalkozót bízott meg az útfelújításokkal, ám azok egy részét nem végezték el, csak „leszámlázták” a munkálatokat. Közvetve az önkormányzatnak, hiszen a cég Nyíregyháza 100 százalékos tulajdonában áll.

Az ügy pikantériája, hogy a bíróság korábban meghallgatta a tulajdonosi jogokat gyakorló polgármestert, Kovács Ferencet is, a fideszes városvezető viszont jelezte: az önkormányzat nevében nem jelent be kárigényt. Kovács a 2013 óta húzódó ügyben többször megvédte a bizalmasának számító Bocskait, hangsúlyozva: szó sem lehet róla, hogy az ítéletig menessze vagy felfüggessze a cégvezért, akit megillet az ártatlanság vélelme.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.