Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

L. Simon László bizalmasa is részt vesz a vasútüzletben

A Forster Központ menesztett elnöke, Sárváry István Mészáros Lőrinccel bonyolítja le a 75 milliárdos fejlesztést.

Horváth Csaba László
2017. 06. 27. 7:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén járta be a sajtót, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester egyik érdekeltsége építheti meg a Püspökladány–Ebes vasútvonalszakaszt összesen 75 milliárd forint uniós forrásból. Azonban egyáltalán nem elhanyagolható körülmény, hogy Orbán Viktor kormányfő barátjának R-Kord Kft.-je nem egyedül végzi el a munkát. A társaság konzorciumi partnere lesz a főtevékenységként vasútépítéssel foglalkozó V-Híd Építő Zrt. Ez a vállalat azért érdekes, mert tavaly decemberben került új tulajdonos kezébe. A cégadatok szerint minősített többségű befolyást szerzett a részvénytársaságban Sárváry István, aki nem más, mint L. Simon László bukott kulturális államtitkár bizalmasa.

A közgazdász végzettségű Sárváry karrierje szorosan összefonódik L. Simon Lászlóéval. A V-Híd Építő Zrt. vezérigazgatója és fő tulajdonosa korábban a fideszes politikus hátországaként emlegetett Magyar Alkotóművészeti Közalapítványnál dolgozott, később pedig L. Simon helyettes államtitkára lett.

Erről a posztról 2015-ben, a kiemelt kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárság megszűnésekor távozott, s a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke lett, szintén L. Simon javaslatára. Azonban nem sokkal a fideszes államtitkár tavalyi menesztése után neki is távoznia kellett a Miniszterelnökség háttérintézményének éléről.

Ezután vásárolta be magát Sárváry a V-Híd Építő Zrt.-be, amivel bombaüzletet csinált, a társaság ugyanis egy aranybánya. A vasútépítő cég konzorciumi partnerként nem először nyert el csillagászati összegű közbeszerzést. Tavaly áprilisban a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. pályázatát nyerte el a V-Híd Építő Zrt. a Mészáros-féle R-Kord Kft., valamint a Swietelsky Vasúttechnika Kft. által alkotott konzorciumban a szintén brüsszeli forrásból megvalósuló Szántód–Kőröshegy–Balatonszentgyörgy-vasútvonal és a Fonyód–Kaposvár-vonalszakasz felújítására.

A három társaság 73 milliárd forintos ajánlattal lett befutó, ami azért érdekes, mert a NIF Zrt. korábban 55,5 milliárdra becsülte a beruházást. De ez még nem minden, tavaly szeptemberben is óriásberuházást nyert el a V-Híd Zrt. az A-Híd Zrt.-vel alkotott konzorciummal a Kelenföld–Százhalombatta-vasútvonal felújítására. A NIF Zrt. ez esetben is „alulbecsülte” a beruházás összegét, mindössze 31 milliárd forintra, ám az említett két cég végül 51 milliárd forintos áron kapta meg a munkát.

Mindez azt jelenti, hogy Sárváry István egy olyan prosperáló cég tulajdonos-vezetője lett, amely összesen 200 milliárd forintnyi, részben uniós pénzt nyert közbeszerzéseken a közelmúltban konzorciumok tagjaként. Azt egyébként nem tudni, hogy L. Simon bizalmasa mekkora összegért vásárolta be magát a társaságba. Ugyanakkor azt sikerült kideríteni, hogy a V-Híd Zrt.-t jelentős összegű jelzáloghitel terheli, amelynek jogosultja az MKB Bank Zrt. Nem mellékes, hogy a sokáig homályos tulajdonosi szerkezetű pénzintézetről nemrég bizonyosodott be, hogy szintén Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik.

Néhány hete derült ki, hogy a felcsúti polgármester és cége megszerezte az egyébként több érdekeltségét is hitelező bank 49 százalékát. Mészáros különben kirívóan eredményes évet zárt, egy év alatt csaknem százmilliárd forinttal növelte vagyonát. A száz leggazdagabb magyart rangsoroló kiadvány becslése szerint az egykori gázszerelőnek 2016-ban még 23 milliárd forintja volt, idén viszont már 120 milliárd. Orbán Viktor barátja tavaly tulajdonosként megjelent egy szállodaláncban és egy lapkiadóban, hotelokat és televíziót is vásárolt, de növelte agrár-, turisztikai, ingatlanos és építőipari cégeinek számát is. Ez a birodalom egészült ki nemrég az MKB Bankkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.