Napi parlament: Vona kommunistázik, Orbán plüssmacizik

Azonnali kérdéseket kap az ellenzéki képviselőktől Orbán Viktor.

MN
2017. 06. 06. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ön szereti az iszlámot, ön szereti a kutyákat és az oligarchákat is, ha pénzt adnak – ez egy vezetőtől komolytalan – mondta Orbán Viktor Vona Gábor kérésére, amely arra irányult, hogy támogassa a miniszterelnök a Jobbik béruniós kezdeményezését. Az ellenzéki párt elnöke arra várt választ a miniszterelnöktől, hogy mi a fontosabb: a magyar emberek bére, vagy Habony Árpád krokodilbőr táskája?

Orbán válaszában kifejtette: „be kellene látni, hogy plüssmacikkal és virágokkal nem lehet határt védeni. A miniszterelnök szerint felfoghatatlan, hogy vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy Brüsszel olyan bérpolitikát fog létrehozni, amellyel a magyarokat támogatja.

Vona viszonválaszában úgy fogalmazott: a miniszterelnök lánglelkű demokratából kiégett kommunista lett, de nem ideológiailag, hanem mentalitásában, annyit dolgozott kommunistákkal, hogy ilyenné vált.

A miniszterelnök ezt követően élcelődve megjegyezte: rögzíteni kellene a jegyzőkönyvben, hogy a szocialisták nem tapsoltak, amikor Vona Gábor lekommunistázta őt.

– Az ellenzék már többször is kifogásolta a letelepedésikötvény-programot. Átgondolta a magyar kormány a letelepedési kötvényeket, meg is szüntették. Ellenzéki siker, gratulálok önnek, képviselő úr – ezt már Szakács László kérdésére válaszolta Orbán Viktor. Az MSZP-s képviselő a letelepedési kötvények kapcsán azt firtatta, hogy a hírek szerint 110-120 milliárd forintot vihettek el a közvetítő cégek; miért van ezekre szükség, hiszen nem Magyarországon adóznak. Orbán válaszában kifejtette: a magyar költségvetésből egyetlen fillért sem vittek el ezek a cégek, hanem pénzt hoztak.

Matolcsy György szerint az MKB igazi XXI. századi sikertörténet – legalábbis ezt válaszolta a bank privatizációjával kapcsolatos kérdésre a jegybank elnöke a szocialisták kérdésére. Mesterházy Attila felidézte, hogy az állam megmentett egy bankot, majd átjátszották a fideszeseknek, mindezt közpénzből és átláthatatlan módon. Az MSZP-s politikus szerint ezzel létrehozták a Fidesz bankját, amelynek strómanokon keresztül két tulajdonosa van, Matolcsy György és Orbán Viktor.

Mesterházy kérdésére, hogy a jegybank elnöke az MKB Bank elnöke lesz-e, Matolcsy György azt mondta: „sem tulajdonosa, sem vezérigazgatója nem leszek ennek a banknak”.

Hadházy Ákos, az LMP politikusa az Orbán család cégeinek vagyongyarapodását firtatta: arra várt választ, hogy a miniszterelnök szokott-e arról beszélni az édesapjával, hogy mit mondjon a feltűnő vagyongyarapodására. 

„Köszönöm, hogy érdeklődik a családi beszélgetéseim iránt, de nem tartozik a képviselőkre” – mondta Orbán, hozzátéve, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, amely nem foglalkozik üzleti ügyekkel, kizárólag politikai és közéleti ügyekkel foglalkozik.

Hadházy vádjairól, kijelentéseiről a miniszterelnök azt mondta, tegyen feljelentést, és indítson eljárást, ami a vagyonnyilatkozatában szerepel, azt vállalja. Kifejtette: „1990 óta vagyunk itt páran parlamenti képviselők, az elmúlt 16 évben nem ilyen könnyűsúlyú legényekkel kellett vitába szállni” – fejtette ki Orbán, utalva arra, 2002 után a „legteljesebb vagyoni vizsgálaton” kellett keresztülmennie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.