NAIH: Kockázatos harmadik országban tárolni a pártok támogatóinak adatait

A Liberálisok és az LMP internetes oldalán található űrlapkitöltő szolgáltatást vizsgálták.

MTI
2017. 07. 27. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NAIH a Liberálisok, illetve az LMP internetes oldalán található űrlapkitöltő szolgáltatást vizsgálta.

A Liberálisok internetes oldalán a „Belépek a pártba” felületen keresztül végzett adatkezelést vizsgálták, állampolgári bejelentésre. A menüpont ugyanis egy olyan oldalra (MailChimp) irányítja át a felhasználót, amelyet az Amerikai Egyesült Államokban székhellyel rendelkező cég, a The Rocket Science LLC üzemeltet. A felhasználóknak ezen az oldalon kell megadniuk személyes adataikat, amelyből a bejelentő állítása szerint arra lehet következtetni, hogy az adatokat – a MailChimp szolgáltatás igénybevételén keresztül – a Liberálisok külföldön tárolják. A hatóság vizsgálatában megállapította, hogy a MailChimp összes szervere az Egyesült Államokban található.

A Liberálisoknak az általános adatvédelmi rendeletre (GDPR) tekintettel érdemes felülvizsgálniuk azt, hogy az általuk végzett adatkezelések vonatkozásában milyen kockázatokat is jelenthet a jövőben a The Rocket Science LLC igénybevétele – mondta Péterfalvi Attila. Hozzátette, a hatóság álláspontja szerint a politikai véleményre vonatkozó adatok, mint a személyes adatok harmadik országban történő tárolása önmagában kockázatokat rejthet. Különösképpen, ha ez egy olyan ország, amely az elmúlt években, évtizedben széles körű megfigyelési programot alkalmazott – jegyezte meg.

A hatóság azt is megállapította, hogy az adatfeldolgozókkal összefüggésben a Liberálisok nem tettek eleget a tájékoztatási kötelezettségüknek, mivel az adatvédelmi nyilatkozat általánosan fogalmaz, nem részletezi az adatfeldolgozó igénybevételének körülményeit, például, mely adatfeldolgozót veszik igénybe és az mely országban található.

A NAIH szerint a Liberálisoknak az adatvédelmi nyilatkozatban kifejezetten ki kell térniük arra, hogy az Egyesült Államokban található adatfeldolgozót vesznek igénybe.

A hatóság vizsgálta az LMP oldalán az „Aláírásgyűjtés a tiszta kampányfinanszírozásért” felületen keresztül végzett adatkezelést is, ugyancsak állampolgári beadványra. A bejelentő azt kifogásolta, hogy a honlap Google Forms szolgáltatása az érintettek személyes adatait a Google Inc.-nek az Amerikai Egyesült Államokban üzemeltetett szervereire menti el, így az LMP külföldön tárolja a megadott személyes adatokat.

A hatóság megállapította: az LMP részéről a Google Inc. harmadik országban található adatfeldolgozó igénybevételére a hazai jogszabállyal összhangban került sor, azonban – tekintettel a jövő évtől alkalmazandó általános adatvédelmi rendeletre – felhívták az LMP figyelmét arra, érdemes felülvizsgálni, hogy az általuk végzett adatkezelések vonatkozásában milyen kockázatokat jelenthet a jövőben a Google használata.

A hatóság jelentése szerint ezzel összefüggésben az LMP arról tájékoztatta a hatóságot, hogy az „LMP a weboldalán egy helyen használ Google Forms felületet, az ilyen felületekre érkező adatok belső szerverre kerülnek, azonban ezen felület megszüntetése is folyamatban van”. A NAIH álláspontja szerint az LMP ezen törekvése „magasabb szinten biztosítaná az adatvédelmi követelmények érvényesülését” – mondta a hatóság vezetője.

A NAIH megállapította azt is, hogy az LMP nem nyújtott megfelelő tájékoztatást az adatfeldolgozó igénybevételéről, és felhívták a pártot, hogy a jövőben kifejezett tájékoztatást nyújtson arról, ha harmadik országban található adatfeldolgozót vesz igénybe.

Tekintettel arra, hogy az LMP az állampolgári bejelentésben kifogásolt felületet megszüntette, és ebből fakadóan az adatkezelést a jövőben nem folytatja, ezért a hatóság nem alkalmazott jogkövetkezményt – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.