Se CT, se MR nincs az Országos Kardiológiai Intézetben

Szívtranszplantáció előtt másik kórházba kell szállítani vizsgálatra a betegeket.

MN
2017. 07. 07. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha az Országos Kardiológiai Intézet (OKI) az ország egyetlen kórháza, ahol szívtranszplantációt végeznek gyerekeken, két, a műtétekhez nagyon is szükséges képalkotó berendezés hiányzik a kórház eszköztárából: se CT, se MR nincs az intézetben, ahol a legbonyolultabb szívműtéteket végzik – tudta meg az RTL Híradója dr. Ofner Pétertől, az OKI főigazgatójától.

A minap a Klubrádió egyik hallgatója arról számolt be, hogy súlyos állapotú unokáját nyitott mellkassal kellett átvinni az OKI-ból egy másik kórházba, mert CT-vizsgálatra volt szükség.

A felnőtt pácienseket a Szent István-, a gyerekeket a Heim Pál-kórházba szállítják át, gyakran már nyitott mellkassal. A betegeket külön orvoscsoportnak kell kísérnie, hogy egyáltalán életben tartsák őket. Hetente nagyjából nyolc-tíz ilyen CT-vizsgálatra van szükség.

Dr. Ofner Péter szerint többször is kértek, de nem kaptak CT-t, és még pályázni se tudtak. Most az ígéretek szerint az Egészséges Budapestért programban decemberben kaphatnak egy CT-t, amely januártól működhet az intézményben. MR-készüléket viszont még az ígéretek szerint is „néhány éven belül” kaphatnak csak.

Érdemi válasz helyett az Emberi Erőforrások Minisztériuma az RTL megkeresésére annyit közölt: 2010 óta 42 százalékkal több CT- és 117 százalékkal több MR-készülék van az országban, amelyekre csak az idén 40 milliárd forintot költöttek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.