Sumákolt a Fidesz 2010-ben? Bizonyítékokat vár az ÁSZ

A számvevőszék szerint ők már 2011-ben lezárták az előző évi kampányköltések vizsgálatát.

MN
2017. 07. 05. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyítékokat vár az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azoktól, akik azt állítják: a Fidesz 2010-es kampányában csak a harmadát vallotta be annak az összegnek, amit közterületi kampányokra költött. Az ügyben többen is feljelentést tettek, és az ÁSZ visszamenőleges ellenőrzését kérték, de a számvevőszék szerdai közleményében azt írta: szerdáig nem kapott hivatalos megkeresést, illetve azt alátámasztó, hitelt érdemlő bizonyítékot a kampánypénzek ellenőrzésével kapcsolatban.

A 24.hu állítólag megszerezte azt a számlát, amit plakátköltségek után állított ki a Fidesznek a laptulajdonosunk, Simicska Lajos érdekeltségében álló Mahir Cityposter. A számlán 95,6 milliós tétel szerepelt, ami töredéke a mai piaci áraknak – a kormánypárt állítólag még ezen is faragott, és csak 35,6 millió forintot, az összeg harmadát tüntette fel az Állami Számvevőszéknek leadott jelentésben. Emiatt Juhász Péter, az Együtt elnöke, illetve az MSZP is azt közölte, feljelentést tesznek.

Az ÁSZ közleménye szerint a 2010-es választási kampány elszámolásainak ellenőrzését hatályos törvényi előírások maradéktalan betartásával elvégezték, azt 2011-ben lezárták. Hétfőn ugyanakkor még azt írták: annak idején nem lehetett teljesen megismerni „a magánszektor támogató szerepét”, mivel a törvény nem írta elő, hogy a kampánycélú reklámok, plakátok kiadói bejelentsék a példányszámokat és a hirdetések értékét.

A Fidesz 2010-es kampányköltéseinek csak azért van jelentősége, mert most éppen a kormánypárt vádolja azzal a Jobbikot, hogy gyanúsan olcsón, 23 millió forintból oldották meg a „Ti dolgoztok. Ők lopnak” szlogenű plakátkampányukat a Mahir Cityposternél. A kormánypárt a konkurencia kizárása érdekében arra is képes volt, hogy a településkép védelméről szóló törvény módosításával fogadja el az egyébként választási szabályokat érintő, ezért kétharmados többséget igénylő módosításokat. Ez az eljárás valószínűleg alkotmányellenes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.