Feljelentést tesz az MSZP a Fidesz 2010-es plakátkampánya miatt

Nyakó István szerint az „egyik legjobban dokumentált választási csalásról” lehet szó.

MN
2017. 07. 04. 12:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP a választás rendje elleni bűncselekmény, valamint különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetkezetben elkövetett csalás gyanúja miatt feljelentéseket tesz a Fidesz 2010-es választási plakátkampánya ügyében – írja az MTI.

Nyakó István, a szocialisták sajtófőnöke kedden Budapesten tartott tájékoztatóján sajtóhírekre hivatkozva azt mondta, a Fidesz 63 millió forintos plakátköltéssel nem tud elszámolni, amivel 120 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek, a pártoknak ugyanis kétszeresen kell visszafizetniük kampánykeretük túllépését.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, az „egyik legjobban dokumentált választási csalásról” lehet szó, amely akár befolyással lehetett arra, hogy a Fidesz kétharmados többséget szerzett 2010-ben. „A csaláson szerzett kétharmad azt jelenti, hogy csalással érték el azokat a kétharmados törvényeket is, amelyeket 2010 után a magyar parlamentben meghoztak” – fűzte hozzá.

Az MSZP sajtófőnöke az MTI tudósítása szerint közölte: a választás rendje elleni bűncselekményt három évig, míg a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetkezetben elkövetett csalást öt-tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik.

„A bűnszövetkezet neve: Fidesz, a bűnszövetkezet vezetője: Orbán Viktor” – mondta Nyakó István, hozzátéve, élnek a gyanúperrel, hogy a kormánypárt nem csak a 2010-es választáson követett el szabálytalanságokat.

Korábban megírtuk, hogy a Jobbik plakátköltéseit kritizáló Fidesz hét esztendővel ezelőtt jóval nagyobb kedvezményt kapott a laptulajdonosunk, Simicska Lajos érdekeltségében álló Mahir Citypostertől, mint az általa kritizált ellenzéki párt. A Fidesz csak harmadakkora ráfordítást jelentett le az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ), mint amekkora összeg a plakátcéggel kötött, 2010. március–áprilisi időszak számláján valójában szerepel. Az ellenőrzést végző ÁSZ számára is „ismeretlenek maradtak az utcán és a médiában megjelent hirdetések finanszírozására vonatkozó információk, amennyiben azok nem jelennek meg a jelölő szervezet nyilvántartásában”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.