Feljelentést tettek a Fidesz plakátbiznisze miatt

A kormánypárt hét évvel ezelőtt hamis költségadatokat tehetett közzé. Az Együtt elnöke feljelentést tett, és az ÁSZ-hoz fordul.

MN
2017. 07. 01. 7:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Állami Számvevőszék visszamenőleges ellenőrzését kéri Juhász Péter, az Együtt elnöke, miután a 24.hu kiderítette, hogy a Fidesz kozmetikázott adatokat adhatott meg 2010-es választási kampányköltségeiről.

A pártelnök egyúttal feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen, a 2014-es parlamenti választás kampányfinanszírozási szabályainak megsértése miatt. Azért nem a hét évvel ezelőtti ügyben, mert az már elévülhetett, Juhász pedig gyanítja, hogy a 2014-es választások során is hasonló módszerekkel járt el a kormánypárt.

A 24. hu állítólag megszerezte azt a számlát, amit plakátköltségek után a Fidesznek állított ki a laptulajdonosunk, Simicska Lajos érdekeltségében álló Mahír Cityposter. A számlán 95,6 milliós tétel szerepelt, ami töredéke a mai piaci áraknak –  a kormánypárt azonban faragott a számon, és csak 35,6 millió forintot, az  összeg harmadát tüntette fel az Állami Számvevőszéknek leadott jelentésben.

Mindez azért is kínos, mert jelenleg éppen a Fidesz vádolja oligarchabefolyással, maffia-összefonódással a Jobbikot, amiért szerintük gyanúsan olcsón, 23 millió forintból oldották meg a „Ti dolgoztok. Ők lopnak” szlogenű plakátkampányukat a Mahír Cityposternél.

A kormánypárt a konkurencia kizárása érdekében arra is képes volt, hogy a településkép védelméről szóló szabályozás módosításával fogadja el a lex csicskának is becézett plakáttörvényt – a módosítás alkotmányellenes lehet, mivel feles többséggel fogadták el, pedig a választási eljárást befolyásolja, és ezért kétharmados szavazati többséggel kellett volna döntsenek róla.

Az alkotmányossági aggályok nem zavarták Áder Jánost, aki pénteken aláírta a módosítást. A Jobbik az LMP közreműködésével utólagos normakontrollt kér a törvény miatt az Alkotmánybíróságtól, a kezdeményezéshez pedig ígéretük szerint a Párbeszéd, az Együtt és az MSZP politikusai is csatlakoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.