Aláírta Áder a plakáttörvényt, megfosztanák államfői posztjától

A köztársasági elnök ezzel jóváhagyta a Jobbik hirdetéseit beszántó törvénymódosítást. A döntés ellen az MSZP is tiltakozni fog.

MN
2017. 06. 30. 11:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken aláírta Áder János a plakáttörvényt, és elrendelte a kihirdetését – az erről szóló nyilatkozat a parlament honlapján jelent meg. A köztársasági elnök ezzel zöld jelzést adott a településkép védelméről szóló – valójában a Jobbik hirdetési felületeit beszántó – törvénymódosításnak. 

Az államfő jóváhagyásáról szóló dokumentumot a 24.hu találta meg. A Fidesz bevallottan a Jobbik propagandatevékenységét akarja visszaszorítani az általa csak lex csicskának nevezett törvénymódosítással. Mivel a plakáttörvényt kétharmados többséggel nem tudták korábban elfogadtatni, a változtatást egy olyan törvénybe – a településkép védelméről szóló szabályozásba – gyúrták bele, amelynek a módosításához elég volt a kormánypárt egyszerű, feles többsége is.

Áder János első körben már visszaküldte megfontolásra az általa technikai szempontból értelmezhetetlennek nevezett – a kétharmados részek nélkül elfogadott – módosító javaslatot, de politikai-alkotmányos kifogásokat nem emelt ellene. Második körben viszont elfogadta a felestörvény-módosításokat anélkül, hogy alkotmányossági vizsgálatot kért volna. A plakáttörvény ilyetén áterőltetése ugyanakkor minden valószínűség szerint alkotmányba ütközik, hiszen a pártok finanszírozásáról szóló, kétharmadot igénylő szabályozást írt felül feles többséggel.

A Jobbik már jelezte: ha Áder aláírja a törvényt, megfosztási eljárást kezdeményeznek vele szemben, amire még nem volt példa a rendszerváltás óta. A radikális jobboldali párt és a Párbeszéd egyúttal jelezte, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak a döntés miatt – a kezdeményezést az MSZP is támogathatja. Ahhoz, hogy az Áder által aláírt módosítás az alkotmánybírák elé kerüljön, ötven parlamenti képviselő aláírására lesz szükség.

Az LMP együttműködik a Jobbikkal az alkotmányossági vizsgálat ügyében, olyannyira, hogy segítenek megfogalmazni is az alkotmányossági normakontrollról szóló beadványt, a frakció pedig aláírja majd a kérelmet - tudtuk meg Szél Bernadettől, a párt társelnökétől. 

Úgy tudjuk, a Párbeszéd mellett az Együtt parlamenti képviselője, Szabó Szabolcs is aláírhatja a Jobbik alkotmánybírósági felülvizsgálatot kérő kezdeményezését. „Eszmei-politikai kérdésekben általában nem értünk együtt velük, de ez egy olyan téma, amelyet képviselőnk is támogatni tud” – mondta a Magyar Nemzetnek Rácz Krisztina, az Együtt szóvivője.

Lapunknak az MSZP sajtófőnöke, Nyakó István azt mondta, minden szocialista képviselő aláírja majd a Jobbik alkotmánybírósági kezdeményezését.

A Jobbik másik, Áder János jogfosztásáról szóló kezdeményezésével kapcsolatban azonban már óvatosan fogalmaztak a megkérdezett pártok: egybehangzóan azt válaszolták, hogy még nem kaptak felkérést a  jogfosztás támogatására, ha pedig érkezik ilyen, elnökségük megvitatja a felvetést. 

A Fidesz nem titkolt célja, hogy a módosítással megakadályozza a Jobbik kampányát Simicska Lajos (lapunk tulajdonosa) hirdetőfelületein a választási időszakon kívül. A településkép-védelmi törvénybe az utolsó pillanatokban belegyúrt módosítás ezeket  a pontokat tartalmazza: 

A kormánypárti képviselők folyamatosan oligarcha által irányított, felvásárolt pártnak nevezték nyilatkozataikban a Jobbikot, mondván, a párt jelentős engedményt kapott a listaárból a lapunk tulajdonosa, Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó közterületi reklámcégektől a „Ti dolgoztok. Ők lopnak” feliratú hirdetései után.

 

A Fidesznek ugyanakkor a 2010-es választási hajrában még nem jelentett különösebb lelkiismereti problémát, hogy a Jobbiknál is olcsóbban, a piacilag egymilliárdos ár  helyett 23 millió forintból plakátolhatott a Simicska érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposternek – ráadásul úgy tűnik, hogy 1300 plakátot számla nélkül helyezhetett ki annak idején. A kormánypárti plakátkedvezményről elsőként lapunk írt, később a 24.hu tételesen bemutatta az engedményeket.

A 24.hu úgy tudja, hogy a Fidesz csak harmad akkora ráfordítást jelentett le az Állami Számvevőszéknek  a 2010-es országgyűlési választás kültéri reklámjairól, mint amekkora összeg a Mahir Cityposterrel kötött, 2010. március-áprilisi időszak számláján valójában szerepel.

A kormánypárt a választások után leadott kampánykiadásai elszámolásában azt állította, hogy betartotta a törvényes előírásokat, és mindent egybevéve 404 millió 721 ezer forintot költött a választásra. Ez azt jelentette, hogy alatta maradt a törvény alapján kalkulált 404 millió 838 ezer forintos keretnek, és még maradt is 117 ezer fel nem használt forintja.

A részletesebb elszámolásból azonban az derül ki, hogy a „plakát” rubrikában, amely az ÁSZ-nál a teljes outdoor hirdetési területet magában foglalta, mindössze 35 millió 682 ezer forintot tüntetett fel a párt, ami lényegében a harmada az amúgy is nagyon jutányosan számlázott közterületi költségeknek. 63 millió forintnak nyoma veszett - írja a portál.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.