2010-ben fillérekért plakátolt a Fidesz, akkor mégsem kiáltott törvényért

A Fidesz 2010-ben sokkal nagyobb kedvezményekkel plakátolhatott, mint most a Jobbik.

MN
2017. 06. 29. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz az elmúlt hetekben azzal az indokkal erőltette a plakáttörvény elfogadását, hogy a Jobbik jelentős engedményt kapott a listaárból a lapunk tulajdonosa, Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó közterületi reklámcégektől a „Ti dolgoztok. Ők lopnak” feliratú hirdetései után. A Magyar Nemzet szerdán megírta, a Fidesz is jelentős árengedményt kaphatott 2014-ben, míg a 24.hu most arról ír: már a 2010-es országgyűlési választásokkor rekordolcsón plakátolhatott a Fidesz, a kormánypárt plakátonként a Jobbik adataiból kalkulálható ár 58 százalékát fizette csupán.

A portál birtokába került dokumentumok szerint a Fidesznek a jelenlegi listaárakon nagyjából 1 milliárd forintot kellett volna átutalnia a Mahir Cityposternek azért, amit 23 millióval rendezhetett. Az előkerült adatok alapján pedig úgy tűnik, hogy 1300 plakátot számla nélkül helyeztek ki annak idején – írja a 24.hu.

 

A Jobbik plakátkampánya miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fegyveres pénzügyőrei június közepén tartottak házkutatást a Mahir Cityposter Kft.-nél. A Fidesz ezután trükközéssel, feles jogszabályokba csomagolva nyomta át az eredetileg kétharmados támogatást igénylő plakáttörvényt a parlamenten.

E tények és a kormánypártok kommunikációja is folyamatosan azt sugallta, hogy a Jobbik irreálisan alacsony áron jutott a hirdetési felületekhez, még a tiltott pártfinanszírozás gyanúját is próbálták ráhúzni a kampányra. Csakhogy, mutat rá a 24.hu, korábban ugyanazok a – lapunkéval részben azonos tulajdonosi körhöz tartozó – cégek intézték a Fidesz kampányait is, mint most a Jobbikét.

A portál adatai szerint a mostani nagyobbik kormánypárt 2010 áprilisában nagyjából 4700 óriásplakátot rendelt, ezért összesen pedig 23,2 millió forintot számlázott ki nekik a Mahir, vagyis nagyjából 5000 forintos átlagár jön ki. (Igaz, a dokumentumok szerint volt két hétre 21 ezer forintos egységárú megrendelés is, de például olyan is, amit 2500 forint alatt áron számoltak el.) A Jobbik pedig a fent említett NAV-vizsgálat idején arról számolt be, hogy 27,4 millió forintért rendelt 2468 óriásplakátot, 312 citylightot, 303 hirdetőoszlopot és 292 dupla citylightot vásárolt. Ha a citylightokat kivesszük az egyenletből, azt kapjuk, hogy a 2468 plakátot 21 millió forintért vehette meg az ellenzéki alakulat, vagyis darabonként nagyjából 8500 forintos ár jön ki. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz csupán 70 százalékát fizette a Jobbik – áfacsalásnak kikiáltott – darabárának.

Az előkerült adatok alapján az is feltételezhető, hogy a Fidesz nem is vallotta be az ország különböző pontjain kikerült plakátja jelentős hányadát – közli a lap. A párt plakátrendeléseinek egy része kéthetes futamidejű volt, új plakátok kerültek ki például a választás második fordulójára. A számlák szerint az április 1. utáni napokban hivatalosan 3468 darabnak kellett volna lennie a köztereken. A 2010 áprilisának első napjaiban készült országos audit szerint azonban a Fidesz 4756 darab plakáttal rendelkezett. A kültéri hirdetések nyomon követését, felmérését egy független piaci cég végzi. Az ügynökségi forrásokból származó adatok, amelynek hitelességét a cég kérdésünkre nem cáfolta, azt mutatták, hogy a Fidesznek közel 1300 darab plakáttal több hirdetménye volt, mint ahogy annak a számlák szerint lenni kellett volna.

Az LMP társelnöke,  Hadházy Ákos azt állítja, Rogán Antal és Kósa Lajos is megkereste az LMP-seket, és arra kérték őket, hogy segítsenek eltüntetni az Orbán Viktornak nem tetsző plakátokat, mert a „miniszterelnök ezt szeretné”.

„Ez a plakátkérdés igenis egy nagyon fontos kérdés, ugyanis az egész demokrácia (maradékáról beszélhetünk) szempontjából alapvető az, hogy ki határozza meg azt, meghatározza-e a kormány, hogy mit lehet elmondani az embereknek és mit nem. És itt, ennek a történetnek az a lényege, hogy a kormány és a miniszterelnök szerette volna meghatározni azt, hogy ne legyenek olyan plakátok, amelyek neki nem tetszenek” – véli Hadházy Ákos, aki a Hír TV Egyenesen című műsorának vendége volt.

A politikus beszélt arról is, hogy a propagandaminiszter és a Fidesz frakcióvezetője személyesen győzködték kollégáit arról, hogy segítsenek megvalósítani Orbán Viktor akaratát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.