Több mint hétmilliárd forintért szerez be oltóanyagot az Emmi

2019 tavaszáig szállítják a tetanusz, a diftéria és a szamárköhögés ellen is védettséget nyújtó koktélt.

MN
2017. 08. 10. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 7,52 milliárd forintért szerez be ötkomponensű vakcinakoktélt az Emberi Erőforrások Minisztériuma a közbeszerzésen egyedüli ajánlattevő Hungaropharma Zrt.-től – olvasható a csütörtökön kiadott Közbeszerzési Értesítőben.

A tárca július 25-én kötött szerződést az oltóanyag megvásárlásáról: az anyag védettséget ad a diftéria, a tetanusz, a gennyes agyhártyagyulladást kiváltó haemophilus influenzae-b, a szamárköhögés, valamint a gyermekbénulást okozó poliovírus fertőzése és tünetei ellen.

A megállapodás szerint a vakcinából 2019 márciusáig 840 ezer ampullát ad át a Hungaropharma, ezenfelül plusz 50 százaléknyi opciós mennyiséget kérhet tőle a megrendelő. Mindez mégsem jelent pontosan kiszámítható értéket, hiszen a szerződés szerint az elsőként meghatározott alap- és opciós mennyiségek is változhatnak.

A dokumentum részletezi, hogy a gyártó elvileg havonta mekkora mennyiséget kell leszállítson az Emminek:

Az Közbeszerzési Értesítőben publikált anyagból az is kiderül, hogy közbeszerzés becsült értéke először 4,88 milliárd forint volt, végül azonban több mint a másfélszeresére drágult – hogy miért, azt a dokumentum nem tartalmazza.

Szintén a tájékoztatóban olvasható, hogy a tárgyi közbeszerzési eljárást az Országos Tisztifőorvosi Hivatal indította meg, majd – az OTH beolvasztása után – jogutódja, az Emmi fejezte be, az ajánlatkérő pedig az eljárásban „nem vett figyelembe környezetvédelmi vagy szociális szempontokat”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.