Új kihívások várnak a kormányzatban Balog Zoltánra

A stratégiai és a gazdasági után családügyi kabinetet is alakított a kormány, utóbbit az emberminiszter vezeti.

Hutter Marianna
2017. 08. 29. 9:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A stratégiai és gazdasági kabinet után családügyi kabinetet is alakított a kormány kedden – vette észre a Magyar Nemzet. A Magyar Közlöny hétfői számából kiderül, hogy az új kabinet feladata „a kormányzati előterjesztések, a kormányzati fejlesztési programok, a kormányzati szakpolitikai stratégiák, valamint a központi költségvetésről szóló törvény tervezetének népesedés- és családpolitikai szempontból való vizsgálata és véleményezése” lesz, a családpolitikai intézkedések folyamatos vizsgálata, illetve javaslattétel „egyes népesedéspolitikai szempontból fontos jelenségek vizsgálatára”. 

A kabinet vezetését Balog Zoltánra, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetőjére bízzák, míg tagjai a miniszterelnök általános helyettese (Semjén Zsolt), a Miniszterelnökséget vezető miniszter (Lázár János), a nemzetgazdasági miniszter (Varga Mihály), az igazságügyi miniszter (Trócsányi László) és a miniszterelnök kabinetminisztere (Rogán Antal) lesznek. Ezenkívül a kabinet ülésén állandó jelleggel meghívott az Emmi „a kabinet titkári feladatait ellátó család- és ifjúságügyért felelős államtitkára”, vagyis Novák Katalin. 

A kabinet tagjai a testületben végzett tevékenységükért tiszteletdíjban vagy más juttatásban nem részesülnek, emellett kötelesek személyesen részt venni az üléseken. A kabinetnek a feladatai ellátásához szükséges gyakorisággal, de legalább havonta kell üléseznie.

Azt, hogy a kormányzati struktúrát kabinetek létrehozásával alakítják át, tavaly júliusban jelentette be Lázár János. A kabinetek politikai döntéshozó szervek, és azért hozták létre őket, hogy a kormányüléseken rendelkezésre állónál több időt adjanak a jelentős döntések előkészítésére, egyeztetésekre, hogy hatékonyabb legyen a kormányzati tevékenység. A stratégiai kabinetet Lázár vezeti, míg a gazdaságiért Varga Mihály felel, de mindkét kabinet ülésén állandó meghívottként részt vesz Rogán Antal is. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.