Gyurcsány Ferencnek készítik elő a terepet a XV. kerületben?

Elfogadhatatlannak tartják a kormánypártok, ahogy a DK-s polgármester elvonta fideszes helyettese jogköreit.

2017. 09. 21. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is Lamperth Mónika jegyző távozása lehet a XV. kerületi patthelyzet feloldásának a kulcsa – közölte a Magyar Nemzet kérdésére László Tamás, Rákospalota fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselője. A politikus a városrész fideszes alpolgármesterének, Pintér Gábor jogköreinek elvonásáról azt mondta: természetesen Hajdu László polgármesternek törvény adta lehetősége, hogy teljeskörűen megvonja helyettese feladatköreit, azonban elfogadhatatlan az a „valótlan és alaptalan” magyarázat, amelyre hivatkozott kedd reggeli intézkedésekor.

László Tamás szerint számukra egyértelművé vált, hogy ezt az akciót, amely azzal kezdődött, hogy hétfőn rendkívüli képviselő-testületi ülésen le akarták váltani Pintér Gábort, valójában Lamperth Mónika, a kerület jegyzője készítette elő. A testületben végül nem kapott többséget a DK-s polgármester javaslata, amelyben Hajdu László azt állította, hogy Pintér Gábor nyár óta nem tesz eleget sem képviselői, sem alpolgármesteri kötelezettségeinek. Azt írta, hogy alpolgármestere frakcióvezetőként „távol tartotta” a képviselőket a munkától, nem vettek részt a tanácskozásokon, miközben tevékenysége abban merült ki, hogy a jegyzőt bírálta. „Mindez nem igaz, hiszen a polgármester által említett tucatnyi testületi ülés valójában ugyanaz az egy, amelyen a Fidesz–KDNP-frakció törvénysértések miatt nem kívánt részt venni. Ráadásul Pintér Gábor számos előterjesztést készített a jelzett időszakban, vagyis nagyon is részt vett az önkormányzat munkájában” – állította László Tamás. Szerinte az is világos: Hajdu László a XV. kerületi képviselő-testület – amelyben sem a Fidesznek, sem az ellenzéknek nincs többsége – a kerület fejlődésének biztosítása és működőképességének a megőrzése helyett saját pártját, annak elnökét, a volt kormányfő Gyurcsány Ferencet és egykori belügyminiszterét, Lamperth Mónikát választotta.

„Nem hagyhatjuk, hogy a DK politikai terepévé silányítsák a kerületet” – mondta László Tamás. Szerinte nem probléma, hogy kevesebben lettek: szeptember elején kilépett frakciójukból Merk Péter önkormányzati képviselő, aki a parlamenti képviselő szerint áruló. László Tamás megismételte: minden botrány ellenére, változatlanul hajlandók új politikai megállapodást kötni Hajdu Lászlóval, amely állítása szerint az ő hibájából bomlott fel. A feltétel változatlan: a polgármester mentse fel tisztségéből Lamperth Mónikát.

A jegyző lapunk korábbi megkereséseire azt válaszolta: köztisztviselőként nem nyilatkozhat pártpolitikai ügyekben. Hajdu Lászlót is hiába kerestük, nagyon elfoglalt volt. Ellenben Hudák Tamás kommunikációs referens arról tájékoztatta lapunkat, hogy a történtek után sincs változás a kerület vezetésében: továbbra is Németh Angéla alpolgármester marad a polgármester általános helyettese, aki a Hajdut támogató helyi civil szervezet, a Rászorulókat Támogatók Egyesülete (Ráte) színeiben került be a képviselő-testületbe. Ezt a tisztséget a jogköreitől megfosztott Pintér Gábor nyárig látta el. Mint korábban megírtuk, Hajdu László már a júniusban kezdődött szabadsága előtt, az utolsó pillanatban ruházta át a helyettesítési jogkört, mert attól tartott, hogy távollétében Pintér Gábor olyan dokumentumokat, szerződéseket is aláír, amivel ő nem értene egyet. A polgármester a hétfői testületi ülésen, ahogy korábban a Magyar Nemzetnek adott júliusi interjújában, főként az önkormányzati közbeszerzéseket nevezte meg, ami miatt kialakult benne a bizalmatlanság. 

Miután a Fidesz és Hajdu László egyezsége felbomlott, a kormánypártok többször is sikertelenül kezdeményeztek fegyelmi eljárást a polgármester ellen, mondván nem hajtotta végre a testület döntéseit. Ezért fel is függesztették volna a vizsgálatok idejére. Legutóbb éppen Pintér Gábor javasolta, majd tárgyalás előtt vissza is vonta az indítványt.

A jogköreitől megfosztott alpolgármestert telefonon éppen az irodájában értünk el. Kérdésünkre elmondta: a törvény értelmében az alpolgármesteri fizetését is megvonták, de tisztsége megmaradt. Eddig a városüzemeltetési, intézményműködtetési, köztisztasági, valamint a köznevelési, kulturális, közművelődési és sportterületekért volt felelős. Felügyelete a gazdasági társaságok tevékenységét, a közétkeztetéssel kapcsolatos feladatok ellátását. Kapcsolatot tartott és együttműködött a kerületi civil szervezetekkel, valamint az egyházakkal. „Most is előterjesztést készítek, mert a kerületért, az itt élő emberekért dolgozom” – közölte lapunkkal Pintér. Ő is Lamperth Mónikát, illetve, mint mondta, a jegyzői tisztséggel ellentétes „pártpolitizálását” nevezte meg a bajok forrásaként, akárcsak az MSZP-ből kizárt Móricz Eszter. Szerinte a volt belügyminiszter a törvényesség őreként a törvényesség határait súrolva Gyurcsány Ferencnek készíti elő a XV. kerületi terepet a 2018-as parlamenti választásra. „Ha továbbra is képtelenek együttműködni a testületben a kormánypárti és az ellenzéki politikusok, a testület önfeloszlatása lehet a megoldás, ahogy magam is javasoltam már 2014-ben” – hangsúlyozta Móricz Eszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.