Lázár János a Magyar Nemzetnek: A retorzió nem fog elmaradni

Ha a hollandoknak „odavertünk”, akkor a kárpátaljai magyarság létét veszélyeztető ukránoknak miért nem?

Hutter Marianna
2017. 09. 08. 9:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan lehetséges az, hogy egy távozó nagyköveti nyilatkozat miatt Magyarország megszakítja a nagyköveti szintű kapcsolatokat Hollandiával, de amikor Ukrajna egy olyan oktatási törvényt fogad el, amely a kárpátaljai magyarság létét veszélyezteti, a magyar kormány beéri azzal, hogy csak a szavak szintjén reagál? Erről is kérdeztük Lázár Jánost csütörtöki algyői lakossági fóruma után videointerjúnkban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt ígérte:

a retorzió nem fog elmaradni.

Ugyanakkor szerinte érdemes megvárni, hogy a kárpátaljai határon túli politikusok milyen tanácsot adnak a fellépés erejével kapcsolatban. A politikus szerint az sem kérdés, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is meg fog szólalni az ügyben.

– Nem gondolom, hogy a kormány Ukrajna-politikája csőd lenne, mert a határon túli magyarságért azokkal az országokkal mindig tárgyalásos viszonyt kell fenntartani, ahol a külhoni közösség él – válaszolta további kérdésünkre.

A minisztert arról is kérdeztük, igaz-e, hogy a 2018-as választások után inkább választókerületében folytatná a munkáját. – Szívem szerint, ha csak rajtam áll, a választókerületemet választom. Úgy gondolom, hogy az itteni közösségeknek szükségük van arra, hogy segítsek nekik, és én segíteni szeretnék. Többet, mint amennyit eddig tettem – mondta. Lázár szerint egy fenékkel két lovat megülni „nem könnyű dolog”, ráadásul a politikában ő a rotáció, a vérfrissítés és a dinamizálás híve. – A tervem valóban az, hogy az eddigieknél sokkal többet szeretnék itthon lenni és dolgozni, úgy látom, hogy az ország ügyei mennének nélkülem is – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.