időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Nem gyanús a CÖF félmilliárdja

Katona Mariann
2017.09.12. 07:07

Az MVM támogatása csak azután derült ki, hogy az Átlátszó közérdekűadat-igénylést nyújtott be.

Nem merült fel bűncselekmény gyanúja az ügyészség szerint annak kapcsán, hogy a többségében állami tulajdonban álló Magyar Villamos Művek (MVM) több mint 500 millió forinttal támogatta a kormánypropagandát népszerűsítő Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítványát – tudta meg a Magyar Nemzet a Fővárosi Főügyészségtől. A nyár elején kirobbant, egyébként 2016-os ügyben – mások mellett – az MSZP-s Nyakó István tett feljelentést különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és ugyancsak különösen jelentős értékre elkövetett orgazdaság miatt.

A szocialista politikus beadványában arra hivatkozott, hogy az MVM által nyújtott támogatás „egyértelmű pénzosztás a politika részéről a hozzá hű szervezet és annak alapítványa részére”. Ezt többek között azzal is igyekezett alátámasztani, hogy a villamos művek 2016-ban nagyjából 1,1 milliárd forintot költhetett támogatásokra, ennek az összegnek lényegében a felét a CÖF alapítványa „vitte el”. Ráadásul egy „nyíltan pártpolitikus álcivil szervezetről” van szó, miközben az MVM a saját honlapján azt állítja magáról, hogy a kultúrát, a sportot, az oktatási tevékenységet vagy éppen a környezetvédelmet szponzorálja.

A Fővárosi Főügyészség azonban – mint azt lapunkkal közölte – a feljelentések áttanulmányozása után úgy látta, azok nem tartalmaznak konkrét adatot a vagyonkezelői kötelezettség megszegésére. Így pedig nem is merül fel szerinte bűncselekmény gyanúja, vagyis nem indult nyomozás sem.

Emlékezetes, az állami cég bő félmilliárdos támogatása a kormányt népszerűsítő szervezetnek csak azután derült ki, hogy – a HVG korábbi információi alapján – az Átlátszó közérdekűadat-igénylést nyújtott be. Ez az összeg egyébként nagyobb, mint amennyit egy ellenzéki párt egész évre kap a működésére a költségvetésből. Ráadásul az ügy kommunikációja elindult olyan irányba, mint amivel a jegybanki alapítványok pénzét próbálták titkolni. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ugyanis azt közölte, hogy az MVM a „társadalmi felelősségvállalási aktivitását” nem közpénzből, hanem saját forrásból fedezi. Azt viszont nem magyarázták meg, hogy az állami tulajdonú villamos művek saját forrása miért ne lenne közpénz. A CÖF reakciója sem volt kevésbé meglepő. Kiderült, a gyermekek egészséges táplálkozását elősegítő ismeretek terjesztése mellett a pénzt például a „népfelség elvére alapozott civilitika” tudományágának kidolgozására és az alapok megteremtésére használják fel. Ennek része még minél több „szellemi honvédő” közreműködésének elérése bel- és külföldön egyaránt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.