Nem gyanús a CÖF félmilliárdja

Az MVM támogatása csak azután derült ki, hogy az Átlátszó közérdekűadat-igénylést nyújtott be.

Katona Mariann
2017. 09. 12. 7:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem merült fel bűncselekmény gyanúja az ügyészség szerint annak kapcsán, hogy a többségében állami tulajdonban álló Magyar Villamos Művek (MVM) több mint 500 millió forinttal támogatta a kormánypropagandát népszerűsítő Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítványát – tudta meg a Magyar Nemzet a Fővárosi Főügyészségtől. A nyár elején kirobbant, egyébként 2016-os ügyben – mások mellett – az MSZP-s Nyakó István tett feljelentést különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és ugyancsak különösen jelentős értékre elkövetett orgazdaság miatt.

A szocialista politikus beadványában arra hivatkozott, hogy az MVM által nyújtott támogatás „egyértelmű pénzosztás a politika részéről a hozzá hű szervezet és annak alapítványa részére”. Ezt többek között azzal is igyekezett alátámasztani, hogy a villamos művek 2016-ban nagyjából 1,1 milliárd forintot költhetett támogatásokra, ennek az összegnek lényegében a felét a CÖF alapítványa „vitte el”. Ráadásul egy „nyíltan pártpolitikus álcivil szervezetről” van szó, miközben az MVM a saját honlapján azt állítja magáról, hogy a kultúrát, a sportot, az oktatási tevékenységet vagy éppen a környezetvédelmet szponzorálja.

A Fővárosi Főügyészség azonban – mint azt lapunkkal közölte – a feljelentések áttanulmányozása után úgy látta, azok nem tartalmaznak konkrét adatot a vagyonkezelői kötelezettség megszegésére. Így pedig nem is merül fel szerinte bűncselekmény gyanúja, vagyis nem indult nyomozás sem.

Emlékezetes, az állami cég bő félmilliárdos támogatása a kormányt népszerűsítő szervezetnek csak azután derült ki, hogy – a HVG korábbi információi alapján – az Átlátszó közérdekűadat-igénylést nyújtott be. Ez az összeg egyébként nagyobb, mint amennyit egy ellenzéki párt egész évre kap a működésére a költségvetésből. Ráadásul az ügy kommunikációja elindult olyan irányba, mint amivel a jegybanki alapítványok pénzét próbálták titkolni. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ugyanis azt közölte, hogy az MVM a „társadalmi felelősségvállalási aktivitását” nem közpénzből, hanem saját forrásból fedezi. Azt viszont nem magyarázták meg, hogy az állami tulajdonú villamos művek saját forrása miért ne lenne közpénz. A CÖF reakciója sem volt kevésbé meglepő. Kiderült, a gyermekek egészséges táplálkozását elősegítő ismeretek terjesztése mellett a pénzt például a „népfelség elvére alapozott civilitika” tudományágának kidolgozására és az alapok megteremtésére használják fel. Ennek része még minél több „szellemi honvédő” közreműködésének elérése bel- és külföldön egyaránt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.