Ezren tüntettek, nem engednének semmit a Rómain

Továbbra is a Nánási út–Királyok útja vonalban képzelik el a civilek az árvízi védekezést.

2017. 10. 01. 18:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is a Nánási út–Királyok útja vonalban képzelik el a civilek az árvízi védekezést, és nem akarnak mobil gátat – összegezhető annak a vasárnapi tüntetésnek a lényege, amelyre csaknem ezren mentek el.

Fölszólalt Timár Gábor geofizikus is, aki szerint hiba volt, hogy a fővárosi képviselők nem hallgatták meg az ellenvéleményeket, és megerősítették a gát parti változatát. Volt, aki azt követelte: a kerítések menti védvonalnak szintén elfogadott vizsgálata mellett az általuk szorgalmazott, följebb eső nyomvonalra is készüljön elemzés.

Sokan érkeztek kisgyerekkel, kutyával, több kerékpárost is lehetett látni. A demonstrálók többször azt skandálták: „Nem hagyjuk!” és „Megvédjük a Rómait!”.

Ismeretes, a Fővárosi Közgyűlés nem támogatta a Lányi András író, filozófus által készíttetett, a csillaghegyi öblözet árvízvédelmére vonatkozó, a római-parti tervezett védmű part menti változatát ellenző javaslatot, és kimondta azt is, hogy változatlanul fenntartja a korábbi, a part menti nyomvonalat támogató határozatát.

A testület támogatta viszont Bús Balázs III. kerületi polgármester (Fidesz–KDNP) módosító javaslatát, amely szerint a közgyűlés – a korábbi döntés fenntartása mellett – megbízza a tervezőt tanulmányterv készítésével, amelyben megvizsgálja egy harmadik, a római-parti telkek határában álló kerítések nyomvonalában haladó parti gát lehetőségét.

Az óbudai képviselő-testület pedig pénteken úgy döntött, nem adja meg a tulajdonosi hozzájárulást semmilyen védműhöz, így a Duna-parton tervezett mobil gát alapjának megépítéséhez, amíg meg nem vizsgálták a harmadik lehetőséget. Egy nemrég készített helyi közvélemény-kutatás szerint az elképzelést a kerületi lakosok többsége támogatja. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.