Mobilgát a Rómain: értelmetlenné tennék a népszavazási aláírásgyűjtést

Rendkívüli közgyűlést hívtak össze a fővárosban. Az olimpiarendezést elkaszálóhoz hasonló cselt vethetnek be.

2017. 10. 14. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs szó semmiféle meghátrálásról, a Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége továbbra is csak a Római-parton megépülő mobil gátat támogatja – értesült belső városházi forrásokból a Magyar Nemzet azután, hogy Tarlós István kormánypárti főpolgármester jövő szerdára rendkívüli tanácskozásra hívta össze a fővárosi képviselőket. Előterjesztést azonban nem mellékeltek a meghívóhoz, amelyet a főpolgármester nem írt alá, keltezése pedig hiányos: csak az szerepel rajta, hogy 2017. október, de a pontos dátum hiányzik. Ez arra utalhat, hogy már napokkal ezelőtt, a Kúria népszavazásnak utat engedő határozata után eldöntötték: akárcsak az év elejei olimpiai népszavazást, a mobil gátról szólót is megakadályozzák.

Az ügyben a népszavazást kezdeményező Együtt és Párbeszéd, továbbá a hozzájuk csatlakozó MSZP, DK, LMP, valamint civilek aktivistái hétfőn kezdenék meg aláírásgyűjtésüket. Cél a Fővárosi Közgyűlés áprilisi döntésének visszavonása, amely az árvízvédelmi mű parti nyomvonalát kijelölte. Csakhogy a rendkívüli ülésen a városvezetés a Tarlós István által még szerdán sejtelmesen vázolt forgatókönyvet léptetheti életbe: egyrészt formailag visszavonnák az áprilisi döntést. Másrészt elvi határozatot hozhatnak arról, hogy a Római-part természetközeli állapotának megőrzése érdekében a parton, de a Dunától távolabb, a kerítések vonalához közeli nyomvonalon készülhet el az a védmű, amelynek lehetőségéről szeptember végén már amúgy is határoztak. Ezzel lényegében nemcsak a népszavazást lehetetlenítenék el, mint januárban az olimpiarendezés ügyében, hanem már az aláírásgyűjtést is.

Pataki Márton, az Együtt budapesti alelnöke lapunknak elmondta: mindezek ellenére hétfőn reggel 8 órától felveszik az aláírásgyűjtő ívet, és megkezdik a gyűjtést, nem is tehetnek mást. Az ellenzéki politikus hozzátette: a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése nagyban befolyásolja, mi lesz a kezdeményezésük sorsa.

Tarlós István kérdésünkre nem kívánt részletekbe bocsátkozni, de megjegyezte: álláspontja változatlan, és mindegy, hogy a part melyik részén van a mobil gát, de védje meg a csillaghegyi öblözetben élő 55 ezer embert és a hullámtér 70 hektárnyi területét is. A mobil gát ellen tiltakozók viszont azt szeretnék, hogy a védmű feljebb, a Nánási út és a Királyok útja vonalában húzódjon. Megerősítette ezt a Maradjanak a Fák a Rómain nevű Facebook-csoport pénteki közleménye is, amely szerint „a Tarlós-gát koncepciója az utolsókat rúgja”. Szerintük csak egy megoldás van: „Fák a Rómain, gát a Nánásin!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.