„Sorolja fel az összes szexuális partnerét időrendi sorrendben”

Nyilatkozni kellett a rokonokról, ismerősökről is a szcientológusoknál.

Katona Mariann
2017. 10. 30. 11:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudja egyelőre megbecsülni az adatvédelmi hatóság, hogy hány olyan személynek az adatai vannak meg a Szcientológia Egyháznál, akiknek valójában nincs is semmi kapcsolatuk velük. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az igazságügyi bizottság hétfői ülésén beszélt a nemrég lezárult – egyébként még 2016-ban indult – ellenőrzésről.

Az elnök kifejtette, hogy 2200-2300 olyan dosszié van, amelyben „az igazán súlyos visszaélések” találhatók. A magát egyháznak nevező egyesület ugyanis leendő tagjaitól rengeteg adatot kért. „Sorolja fel az összes szexuális partnerét időrendi sorrendben, keresztnévvel, vezetéknévvel, foglalkozással” – ez csak az egyik a kérdések közül. De nyilatkozni kellett a rokonokról, ismerősökről, főként ha azok a kormány hírszerző vagy éppen katonai szervezetében dolgoztak.

Péterfalvi Attila leszögezte, hogy az állam nem szólhat bele a hitbeli vagy lelkiismereti meggyőződések igazságtartalmába, ugyanakkor az egyházak adatkezelése sem jelent kivételt. Egy kérdésre külön kitért arra, hogy a keresztény kultúrkörben a gyónási titok például fülbe súgással történik, ott nincs adatrögzítés.

Ismert, a hatóság összesen 40 millió forintra büntette a szervezetet, amiért súlyosan megsértették az adatkezelés elveit. Emellett rendőrségi nyomozás is zajlik, a Magyar Nemzet információi szerint a kémkedés is felmerült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.