A Fideszben nem javasolják Orbán Viktornak a miniszterelnöki vitát

Legutóbb miniszterelnök-jelölti vitát 2006 áprilisában tartottak. Ekkor a kormányfői székből vitázott Gyurcsány Ferenc Orbán Viktorral.

MN
2017. 11. 03. 5:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmilyen körülmények között nem javasolna miniszterelnöki vitát a választások előtt a Fidesz egyik prominense – tudta meg a Magyar Nemzet. A magas rangú politikus egy zártkörű októberi rendezvényen ezt azzal indokolta: a vitának nem volna értelme, mert Orbán Viktor kormányfőnek nincs kihívója. Ilyen polémiának a kormánypárti képviselő szerint akkor van létjogosultsága, ha például van két néppárt az országban, és közel azonos szinten állnak. Ám a mai magyar belpolitikai életben a Fidesznek nincs egy nagy kihívója, és „senki nem szolgálta meg belpolitikai teljesítményével, hogy a hivatalban lévő miniszterelnök kiálljon vele vitázni”. Megjegyezte azt is: vitatkozni ketten lehet, hárman – vagyis a több kihívóval folytatott diskurzus esetén – már nem, mert a háromból mindig alkalmi koalíciók jönnek létre, és mindig éppen a kormánnyal szemben. A politikus azt is az ellenérvek közt említette, hogy egy vita mindig a kihívót emeli a hivatalban lévő politikussal szemben, „azoknak segít többet, akik kisebbek és gyengébbek”.

A fideszes politikus a nem miniszterelnök-jelölti szintű, szakpolitikai vitákkal kapcsolatban már megengedőbb volt; ezek lehetőségét a választási kampányban sem zárná ki. Bár a politikus meglepő őszinteséggel megjegyezte: véleménye szerint a Fidesz nyilván nem érdekelt abban, hogy nap mint nap szakpolitikai viták határozzák meg a közéletet, de elzárkózni sem kell ezektől, mert, úgy látja, a kormány által elért eredmények „kellő muníciót adnak”.

Legutóbb miniszterelnök-jelölti vitát 2006 áprilisában tartottak. Ekkor a szocialisták színeiben, kormányfői székből vitázott Gyurcsány Ferenc az akkor ellenzékben lévő Orbán Viktorral. A vita visszhangja alapján a közvélemény inkább Gyurcsány Ferencet könyvelte el győztesnek.

Ami a szakpolitikai vitákat illeti, a kormánypárt ezekre sem mutat túl sűrűn hajlandóságot. Talán ezért is fogadták sokan meglepődéssel, hogy a Fidesz éppen az MSZP miniszterelnök-jelöltjének, Botka Lászlónak a visszalépése után fogadta el a meggyengült szocialisták fölkérését a migrációról szóló vitára. Így októberben Németh Szilárd vitatkozott nyilvánosan Molnár Zsolttal, majd a kormánypárti frakcióvezető, Gulyás Gergely vállalta a megmérettetést az MSZP-s frakció irányítójával, Tóth Bertalannal. Nem sokkal később Gulyás Gergely egy nem sajtónyilvános vitát is vállalt az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói előtt a hozzá hasonlóan jogászvégzettségű, szocialista Bárándy Gergellyel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.