Örökbe fogadnák a kórházban hagyott súlyos szívbeteg babát

A Magyar Nemzetet megkereste egy házaspár, akik segítséget kértek a kapcsolatfelvételben, mert magukhoz vennék a csecsemőt.

Kuslits Szonja
2017. 11. 18. 5:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szülei már a várandósság alatt úgy döntöttek, örökbe adják azt a most két hónapos gyermeket, akiről tegnap írtuk meg, hogy komoly szívbetegségben szenved, és egy nyugat-magyarországi kórházban hagyták – erről tájékoztatta lapunkat egy a gyermek ügyében járatos forrásunk. A súlyos beteg kisfiú már túl van egy rendkívül bonyolult műtéten, de még több beavatkozás vár rá.

Története sokakat megindított. Lapunknál jelentkezett egy olyan házaspár, akik azt írták, segítséget kérnek a kapcsolatfelvételben, mert adott esetben magunkhoz vennék a kisbabát. Egy másik férfi azzal kereste fel lapunkat: nagyon megindította családját a kisfiú története, és nagyon szívesen segítenének bármiben. Ettől egyébként egyelőre elzárkózott a kórház, nem szeretnék, ha nyilvánosságra kerülne a baba személyazonossága, aki jelenleg az elérhető legjobb kezelést kapja, és ügyét a gyámhatóság intézi. Mint megtudtuk, a kicsi jelenleg jól van, de forrásunk szerint egyelőre nem túl jók az életkilátásai, több műtét vár még rá.

Az egyébként, hogy a szülők lemondjanak a gyermekről, és ne csak otthagyják a kórházban, különösen fontos, hiszen az a gyermek, akiről nem mondtak le, vagy legalább félévente felhívják telefonon, nem adható örökbe. Még akkor sem, ha lenne, aki szívesen befogadná. Ez esetben állami gondozásba, nevelőszülőkhöz kerül.

Az örökbefogadás menetével kapcsolatban a Gólyahír Egyesülettől azt a tájékoztatást kaptuk: nem jellemző, hogy beteg gyermeket fogadjon örökbe valaki, ez inkább külföldön fordul elő. Akik beteg gyermeket szeretnének örökbe fogadni, komolyabb ellenőrzéseknek kell hogy megfeleljenek, és alkalmas jogerős örökbefogadási határozattal kell rendelkezzenek. Pszichológiai vizsgálatra és megfelelő tanfolyam elvégzésére is szükség van.

Tegnap volt a koraszülöttek világnapja is, és kiderült, a Korábban Érkeztem Alapítvány hároméves, koraszülötteket és családjukat segítő programot indított, 1,2 milliárd forintos uniós támogatással. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.