71 országba küldött a kormány karácsonyi Erzsébet-utalványokat

Idén is kézhez kapják a külföldön élő nyugdíjasok az Erzsébet-utalványokat, hátha hazajönnek és elköltik.

MN
2017. 12. 28. 19:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

71 országba küldte ki a kormány a 10 ezer forintos karácsonyi Erzsébet-utalványokat – tudta meg az Átlátszó.

A portál cikke szerint ahogy tavaly, úgy idén is kapnak a külföldön élő nyugdíjasok Erzsébet-utalványokat, amelyeket elkölteni ott nem tudnak. Ennek ellenére csak a kézbesítésükre 50 millió forint közpénzt költött a kormány.

„Nagyon várjuk” – a portál információi szerint így reagáltak az Ausztráliában élő nyugdíjasok arra, hogy a kormány idén is kiküldi külföldre a nyugdíjasoknak karácsonyra szánt 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványokat. A reakció természetesen ironikus volt, hiszen a papírral semmit sem tudnak csinálni.

Az Átlátszó közérdekűadat-igénylést nyújtott be a postához, hogy idén megismétlődik-e az utalványküldés. A válaszból kiderült, hogy a gyakorlat mit sem változott: 2017-ben összesen 71 országba küldik ki az utalványokat, amelyből 34 Európán kívüli.

A Magyar Posta tájékoztatása szerint a külföldi kézbesítés 50,6 millió forintba kerül.

Az Átlátszó felidézi Rétvári Bence államtitkár januári válaszát arra a kérdésre, hogy mihez kezd egy Amerikában élő nyugdíjas az Erzsébet-utalvánnyal:

„A külföldön élő személyek – saját célra – a magyarországi tartózkodásuk idején tudják az egyszeri juttatásként biztosított étkezési Erzsébet-utalványt felhasználni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.