Lánczi András: Mészárosék Orbán Viktor engedélyével gazdagodhatnak

Arra hivatkozott: ez nem korruptabb, mint a kommunista időszak államosításai vagy a kilencvenes évek privatizációi.

MN
2017. 12. 21. 11:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor oligarchái – Egy új elit felemelkedése Magyarországon címmel jelent meg egy cikk a Financial Times nevű gazdasági lap Big Read rovatában – szúrta ki a 444. Az írásban szó esik egyebek mellett Mészáros Lőrinc, Tiborcz István és Garancsi István gazdagodásáról, valamint közbeszerzésekről, mígnem hirtelen megszólal benne Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, egykori századvéges vezető, és egészen érdekes kijelentéseket tesz.

A cikkben a Fidesz nem hivatalos ideológusaként megnevezett Lánczi azt mondja, hogy az említett személyek a magyar oligarchák, „de ez nyíltan vállalt politika, ez az, amit a kormány akar. ( ) Bár Orbán soha nem mondta ezt ki, feltehetően bátorítja vagy engedi, hogy bizonyos magyar üzletemberek nagyon gazdagok legyenek, hogy ők alkossák a magyar középosztály csúcsát.” Azzal folytatja, hogy a kormánypárt jelenleg a saját vízióját valósítja meg a nemzeti vállalkozói rétegnek a létrehozásával, és ez nem korruptabb, mint a kommunista időszak államosításai vagy a kilencvenes évek privatizációi voltak.

2015 végén, még a Századvég Alapítvány elnökeként Lánczi hasonlóan nyilatkozott: amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája, hiszen a hazai vállalkozói réteg megerősítéséről van szó – mondta akkor.

Egy névtelenül nyilatkozó vezető bankár arról beszélt, hogy ezek a nemzeti vállalkozók nem hoznak létre innovatív üzleteket, és miközben a kormány révén gazdagodnak, azok a pályázatok, melyeken nyernek, messze vannak a tisztességes, nyitott és átlátható viszonyoktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.