Lehet népszavazás a 3-as metró akadálymentesítéséről

Aláírásgyűjtésbe kezd az MSZP. A főváros és a kormány egymásra mutogat. A Jobbik szerint mindannyian hiteltelenek.

2017. 12. 14. 16:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hitelesítette csütörtökön a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) Horváth Csaba MSZP-s fővárosi képviselő népszavazási kérdését a 3-as metró „teljes értékű” akadálymentesítéséről – derült ki a fővárosi önkormányzat honlapjára feltett határozatból. A kezdeményező a döntésről lapunknak azt mondta: ha nem támadják meg a Kúrián az FVB egyhangú szavazattal elfogadott határozatát, akkor már január 3-án megkezdhetik az aláírásgyűjtést. – Ebben a baloldali pártok, civilek és mindazok segítségére számítunk, akik korábban részt vettek az olimpia ellen, illetve a Római-part védelmére kezdeményezett aláírásgyűjtésekben – mondta Horváth Csaba.

A 3-as metró húsz állomásából csupán tizenkettő lesz akadálymentesített, azaz lifttel tudnak közlekedni majd a mozgáskorlátozottak, a babakocsis szülők és az idősek. A népszavazáshoz a szocialistáknak 138 ezer kézjegyet kell összeszedniük. Eddig hivatalosan két kis párt, az Együtt és az MLP csatlakozott a szocialista akcióhoz.

Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester szerint hiába örvendezik annyira Horváth Csaba. – Inkább olvassa el a jogszabályt, s megtudja, hogy nemcsak lifttel biztosítható a metró akadálymentesítése, hanem például mozgójárdákkal vagy a felszínen, alacsonypadlós buszokkal is – mondta Budapest vezetője, aki szerint az ellenzéki képviselő ismét bakot lőtt. Kiemelte: csak azt a munkát tudják finanszírozni, amire van forrásuk.

Ezzel kapcsolatban Tarlós Istvánnak ismét üzent a csütörtöki kormányinfón Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter alapvetően önkormányzati feladatnak nevezte a metrófelújítást, de állította: ha a főpolgármester kéri, a kormány nem zárkózik el a segítségnyújtástól.

Tokody Marcell (Jobbik) mind a kormányoldal magyarázkodását, mind Horváth Csaba kezdeményezését hiteltelennek tartja. – A városvezetés legalább egy éve nem válaszol a metró akadálymentesítését firtató kérdéseimre. Az az MSZP-s képviselő pedig, aki főpolgármester-helyettesként semmit sem tett a 3-as metró felújításáért, illetve az ő idején a 2-es metró 11 állomása közül egyetlenegyet akadálymentesítettek, most jobban tenné, ha hallgatna – fűzte hozzá Tokody Marcell.

Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke a Magyar Nemzetnek a népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban leszögezte: a 3-as metró akadálymentesítésének ügyét nem politikai, hanem emberi jogi kérdésnek tartják. – Reméljük, hogy senki sem próbálja meg pártpolitikai célokra felhasználni azt az ügyet, amit korábban a kormánnyal és a fővárossal közösen kívántunk volna megoldani – mondta Kovács Ágnes. Hozzátette: amennyiben a kormány és a főváros nem akarja biztosítani a mozgássérült és idős személyek és a babakocsival közlekedő családok számára az egyenlő esélyű hozzáférést a 3-as metróhoz, akkor minden olyan lépést támogatnak, amellyel kikényszeríthető a metróvonal felújításához kapcsolódó teljes körű akadálymentesítés. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.