Sok a munka, plusz 700 milliót kapnak a Miniszterelnökség tanácsadói

2,1 milliárdra emelték a tanácsokat adó cégek díját, így jól járnak a Tiborcz-féle üzleti körhöz tartozók.

Koncz Tamás
2017. 12. 29. 18:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlan fordulattal 2,1 milliárdra emelték a Miniszterelnökségnek közbeszerzési tanácsokat adó Ész-Ker Kft. és SBGK Ügyvédi Iroda megbízási díját, vagyis a Tiborcz-féle – Orbán Viktor vejéhez köthető – üzleti körhöz tartozó tanácsadók 708 millió forinttal többet kapnak a februárban megszabott árhoz képest.

Az emelésről a Közbeszerzési Értesítő pénteki száma tudósít, igaz, a szerződésmódosítás még november 24-én történt. A változtatást azzal a – dokumentum szerint előre nem látható – körülménnyel indokolják, hogy a tanácsadóknak a vártnál jóval több feladatuk akadt a jogszabályi helyzet változásai miatt; ráadásul az e-közbeszerzés 2018-as bevezetésének híre szabályos rohamot idézett elő, az ajánlatkérők sokkal több eljárást indítottak az év utolsó négy hónapjában.

Érdekes egybeesés, hogy az e-közbeszerzést üzemeltető, monopolhelyzetű cég, a NEKSZT Kft. vezetője az a Csányi István, akit tavaly Lázár János kancelláriaminiszter javaslatára a közbeszerzéseket felügyelő helyettes államtitkárnak neveztek ki, és aki a HVG szerint Tiborcz István érdekszférájából érkezett. Helyettes államtitkári kinevezése előtt Csányi pedig pont az Ész-Ker szakmai irányítója volt. Az Ész-Ker meghatározó tulajdonosa jelenleg Kárpáti Péter, aki több ponton kötődik a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz.

Lázár János egyébként november elején jelölte ki a NEKSZT-et az elektronikus közbeszerzés kizárólagos üzemeltetőjének – november 7-én pedig kedélyesen kávézgatott a miniszterelnök vejével.

 

Lázár János november közepén azután beterjesztette, az Országgyűlés pedig november 29-én elfogadta azt a törvénymódosítást, amely jövő év április közepéig tolja ki az e-rendszer bevezetését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.