Totális a támadás vidéken a civilek ellen: a pécsiek bírósághoz fordulnak

Székesfehérvár közgyűlésének határozata szorgalmazza, hogy a magyar önkormányzatok utasítsák el a Soros-tervet.

Lőrincz Tamás
2017. 12. 19. 4:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkeresett minket a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet, és a segítségükkel bírósághoz fordulunk a pécsi önkormányzat múlt héten elfogadott, minden valóságot nélkülöző nyilatkozata miatt – mondta a Magyar Nemzetnek hétfőn Mester Zoltán, Az Emberség Erejével (AEE) civil szervezet szóvivője, miután egyeztettek a jogvédőkkel.

Még az idén elindítják a megfelelő eljárást, egyelőre egyeztetnek a TASZ-szal, hogy politikai diszkrimináció, a szervezet jó hírnevének megsértése miatt, vagy más okkal forduljanak bírósághoz – tette hozzá a szóvivő a Magyar Nemzet kérdésére.

Emlékezetes: a pécsi közgyűlés kormánypárti többsége múlt csütörtökön elfogadta Páva Zsolt fideszes polgármester javaslatát, amelyben felszólítottak minden pécsi polgárt, vállalkozót és szervezetet, hogy ne adjanak el és ne adjanak bérbe semmilyen helyiséget a Soros György alapítványa által támogatott AEE-nek. Így a civil szervezet nem tudott beköltözni tervezett irodájába, mert a tulajdonos – Mester Zoltán szerint a közhangulat miatt érthető módon – nem akart konfrontálódni senkivel.

Még vizsgálják a lehetőségét, hogy ne pusztán az önkormányzattal szemben indítsanak pert, hanem azok a képviselők is nevesítve legyenek benne, akik megszavazták a javaslatot. – Ők a város polgárainak érdekével ellentétes nyilatkozathoz adták a nevüket. Igenis meg kell húzni a határt, hogy az ilyen lépéseknek legyen következménye – mondta lapunknak Nyirati András, az AEE munkatársa. Hozzátette, továbbra sem akarnak „politikai játszmákban” részt venni, de amikor hazugságokkal telítődik a közbeszéd, és a józan ész háttérbe szorul, akkor a jog teremthet tiszta helyzetet.

– Valaki kamionnal akar áthajtani rajtunk, más szerb rendőrökkel akar megerőszakoltatni, és utána kirakni Egyiptomban – beszélt a nekik küldött indulatos üzenetekről Nyirati András. Hozzáfűzte, a közhangulat szerinte annyira kiélezett lett, hogy az őket védelembe vevő polgárok között is akadt olyan, aki felvetette a szervezetüket végül nem befogadó épülettulajdonos megverését. – Ez a helyzet tarthatatlan, vissza kell térnünk a normalitáshoz, a józan észhez – indokolta a per elindítását.

A civil szervezet tanodát működtet a pécsi Gyárváros területén, emberi jogi és egyenjogúsági programjaikat 11 éve folytatják a baranyai megyeszékhelyen. Kérdésünkre Nyirati András elmondta: Pécsnek korábban nem volt problémája működésükkel, sőt 2009–2012 között – ha nyögvenyelősen is – támogatták a szervezetet, és a Nemzeti Együttműködési Alapnál is sikeresen pályáztak.

– Felkészülünk a legrosszabbra – mondta az emberi jogi munkatárs arra a kérdésünkre, a per miatt milyen válaszlépésre számítanak. Abban bíznak, hogy az eddig történtek csak a választási kampány részét képezik, és a politikai nyilatkozatok mellett a felszámolásukat célzó konkrét lépésekig nem jut el a kormánypárt. A jogvédő az ellenük és a debreceni Alternatív Közösségek Egyesülete (AKE) elleni kampányt annak a sorozatnak a következő lépcsőjeként értelmezi, ami a Norvég Civil Alap elleni eljárással indult és a civiltörvény elfogadásával folytatódott. Ugyanakkor figyelmeztető jelnek tekintik a Rogán Antal kabinetminiszter múlt hétfői parlamenti bizottsági meghallgatásán elhangzottakat, miszerint a kormány a civilek munkáját megakadályozó javaslatcsomagon dolgozik. Mindezzel közel egy időben Debrecenben, hétfői sajtótájékoztatóján a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, Kósa Lajos mutatott mintát a vidéki polgármestereknek abból, hogyan szólaljanak fel az egyébként törvényesen működő civilek ellen. Szerinte a debreceni AKE csak látszólag végez civil tevékenységet, ehelyett a menekültek betelepítésében, integrációjában és családegyesítésében vállal feladatokat. A miniszter – a hajdú-bihari megyeszékhely volt polgármestere – annak a Modern városok programnak a lebonyolításáért felel, amely több mint ezermilliárd forint fejlesztési forrást nyújt a megyei jogú városoknak; ezek Salgótarján és Szeged kivételével mind Fidesz-vezetés alatt állnak. Kiemelendő, az a Szita Károly kaposvári polgármester tiltakozott elsők között a vélelmezett bevándorlásszervező irodák létrehozása ellen, aki jelenleg a Megyei Jogú Városok Szövetségét vezeti.

A Magyar Nemzet információi szerint egyébként a fideszes Cser-Palkovics András által vezetett Székesfehérvár is Soros-ellenes határozatot fogadott el. A Fidesz-frakció által beterjesztett dokumentum szerint a közgyűlés meg akarja védeni a civil szervezeteket attól, hogy Soros György a „spekulációs ügyletekből származó vagyonából” felvásárolja őket, és „rájuk kényszerítse betelepítéspárti ideológiáját”. A határozatban tiltakoznak az ellen, hogy – Szita Károly megfogalmazásához kísértetiesen hasonlóan – „Soros György bevándorlásszervező irodákat” akar nyitni a magyar városokban, és „több százezer dollárt oszt szét ezekben a hetekben, hogy felépítse vidéki hálózatát”. Ez a terv valamennyi településre, így Székesfehérvárra is „rendkívül veszélyes, hiszen veszélybe kerülne a mindennapok biztonsága”.

„A közgyűlés kinyilvánítja, hogy nem kíván Székesfehérváron sem bevándorlásszervező irodát, sem migránstábort, egyúttal szorgalmazza, hogy a magyar önkormányzatok utasítsák el a Soros György által tervezettek és a kötelező, felső korlát nélküli betelepítési kvóta végrehajtását” – írták a határozatban, melynek végén felkérték a polgármestert, hogy a döntésről tájékoztassa a Megyei Jogú Városok Szövetségét.

Buth Sándor, az Együtt helyi képviselője lapunknak elmondta, a javaslatot három ellenzéki ellenszavazattal vette napirendre a közgyűlés. Ezután ő az MSZP és a DK színeiben megválasztott társaival együtt jelezte, nem asszisztálnak „a Fidesz kampánycéljaihoz”, ezért kikapcsolják a szavazógépet, azaz hiányzóként lesznek jelen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.