Továbbra is a Fidesz számít a legelutasítottabb pártnak

A válaszadók 47 százaléka szeretné, ha maradna az Orbán-kormány, 46 százalék inkább váltana.

MN
2017. 12. 15. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is a Fidesz–KDNP pártszövetségnek a legnagyobb az elutasítottsága, a választók több mint negyede (26 százaléka) semmiképpen sem szavazna a kormánypártokra – derült ki az Iránytű Intézet novemberi felméréséből. A kutatás szerint a kormányzó pártszövetség után a legtöbben az MSZP-t (16 százalék), a Demokratikus Koalíciót (14), valamint a Jobbikot (14) jelölték meg a legellenszenvesebb pártként. A többi párt elutasítottsága nagyon alacsony, ez leginkább annak tudható be, hogy a kisebb pártokat kevésbé hajlandók megjelölni első helyen.

A baloldali és liberális ellenzéki pártok szavazói jellemzően a Fidesz–KDNP-t utasítják el első helyen, de jelentős a Jobbikot elutasítók aránya is. Kivétel ez alól az LMP és a Momentum Mozgalom: az ökopárt esetében ugyanis a Jobbik helyett a Demokratikus Koalíciót említették a legtöbben a második legelutasítottabb pártként, míg a Momentum-szimpatizánsok az MSZP-t. A Jobbik-szavazóknak a Fidesz a legellenszenvesebb párt, de Vona Gábor alakulatának hívei gyakran nevezték meg az MSZP-t és a Demokratikus Koalíciót is. A Fidesz szimpatizánsai nagyjából egyforma arányban utasítják el első helyen a Jobbikot, az MSZP-t és a Demokratikus Koalíciót.

A Magyar Nemzet megbízásából készült felmérés szerint megosztottak a választók a kormányváltás kérdésében. A megkérdezettek 47 százaléka ugyanis azt szeretné, ha a Fidesz–KDNP maradna kormányon, ám csaknem ennyien, 46 százaléknyian szeretnének inkább másik kormányt. Ez az aránypár csaknem megegyezik az egy hónappal korábban mértekkel. A megkérdezettek öt százaléka nem tudott választ adni a kérdésre, míg két százaléka megtagadta a válaszadást. A kormány maradását támogatja természetesen a Fidesz–KDNP tábora, de rajtuk kívül a preferenciájukat titkolók 34, a biztosan nem szavazók 26, a bizonytalanok 19 százaléka is. Érdekes, hogy még a szocialista szavazók 19 százaléka is ezen a véleményen van.

Az Iránytű Intézet felmérése szerint nagyjából megegyezik a kormány tevékenységével elégedettek (35 százalék) és elégedetlenek (34 százalék) aránya. 30 százalék állította, hogy vegyes érzelmei vannak a kabinet munkájának megítélésével kapcsolatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.