A Fidesz még saját embereiben sem bízik

A kormánypárti képviselőknek utasításra kellett kedvenc magyar költőjüktől vagy festőjüktől posztolni.

Hutter Marianna
2018. 01. 25. 5:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a Fidesz nemrég szigorú kommunikációs sorvezetőt küldött szét képviselőinek migrációs témában, máris újabb utasítás érkezett a politikusokhoz – értesült a Magyar Nemzet. Ezúttal január 22-én, a magyar kultúra napjának alkalmából kellett posztolniuk közösségi oldalukon. Információink szerint a képviselőknek kedvenc magyar költőjüktől vagy festőjüktől kellett kitenniük egy-egy versidézetet vagy alkotást.

De ez még nem minden, a kormánypárti ukáz ugyanis a posztolás veszélyeire is figyelmezteti a politikusokat. A levélben többek között az áll: „Arra kérünk benneteket, hogy úgy végezzétek el a feladatot, hogy abban ne legyen kockázat. Ne feledjétek, az ellenzéki sajtó minden megmozdulásunkat aprólékosan figyeli, nem hibázhatunk egy ilyen bejegyzéssel.” Úgy tűnik ráadásul, hogy a Fidesz saját embereiben sem bízik: még azt is ellenőrizték, eleget tettek-e a képviselők az utasításnak. Posztolás után ugyanis el kellett küldeniük a felület linkjét. Ha mégsem posztoltak, mert például a választókerületi elnök nem egyezett bele, akkor azt is vissza kellett jelezniük.

Miután január 22-e amiatt lett a magyar kultúra napja, hogy aznap fejezte be a Himnuszt Kölcsey Ferenc, több kormánypárti politikus is erre emlékező bejegyzéssel oldotta meg a feladatot. Így tett például Németh Szilárd Fidesz-alelnök, Kocsis Máté, a Fidesz budapesti elnöke és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is. Voltak ugyanakkor olyan képviselők is, akik a kérésnek megfelelően valóban személyesebbnek tűnő idézettel jelentkeztek: Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár Radnóti Miklós-idézettel készült, Dunai Mónika országgyűlési képviselő pedig Weöres Sándor szavait tette közzé. Annak ellenére, hogy Balog Zoltán, a kultúráért felelős miniszter is már csak arról osztott meg linket, hogy ő maga hogyan adott át díjakat az emléknap alkalmából, míg Gulyás Gergely, a Fidesz-frakció vezetője egyáltalán nem is posztolt aznap közösségi oldalán.

Mint ismeretes, arról lapunk számolt be, hogy miután kiderült, a migráció elleni hadjárat ellenére a magyar kormány szép csöndben befogadott tavaly 1300 menedékkérőt, sorvezetőt adott ki a képviselőknek a témában a Fidesz kommunikációs igazgatója. A Hidvéghi Balázs által jegyzett dokumentum arra kérte a párt országgyűlési képviselőit és választókerületi elnökeit, hogy a genfi egyezménnyel igyekezzenek megmagyarázni, miért részesítette védelemben Magyarország a szóban forgó menekülteket. A korábbi sorvezetőhöz hasonlót alkalmaztak utóbb is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.