A terrorizmusért elítélt török Kilic öccse beszökött az unióba

A Magyar Idők cikke szerint Suleyman Svájcban kért menedékjogot, de nem kapott, azóta nincs hír róla.

MN
2018. 01. 06. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Törökországban terrorizmussal kapcsolatban több mint 13 évre ítélt Hasan Kilic öccse, Suleyman is beszökött az Európai Unióba – közölte a kormánypárti Magyar Idők szombaton. Azt írták: a „Helsinki Bizottság védence átverte magyar pártfogóit”.

Mint kifejtették: Hasan Kilic 2006-ban hamis papírokkal érkezett Magyarországra, azóta próbál menedékes vagy oltalmazotti státust szerezni. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) eddig ötször utasította el kérelmét.

Hasan Kilic azt mondta: hamis iratokkal szökött meg Törökországból, mert elmondása szerint „politikai nézetei és kurd mivolta miatt üldözik Törökországban” – írta a lap, hozzátéve: sem állításait, sem a személyazonosságát sem tudta alátámasztani. A hatóságoknak hivatalos iratuk csak arról van, hogy a férfit Törökországban terrorizmussal kapcsolatban elítélték – jegyezték meg.

A lap szerint a Hasan Kilicként nyilvántartott ­férfi „megtűrtként” tartózkodik Magyarországon tizenegy éve. A Magyar Idők úgy tudja, időközben az adóhatóság és a rendőrség is nyomozást indított a tevékenységével és gyorsbüfét üzemeltető cégével kapcsolatban sikkasztás, költségvetési csalás, számviteli rend megsértése és közokirat-hamisítás ­miatt. Egy feljelentésből az is kiderül, a hatóságok azt is vizsgálják: kinek, kiknek utaltathatott rendszeresen pénzt Kurdisztánba – tették hozzá.

Hasan Kilic 2016-ban kérte magyar pártfo­góit, segítsék öccse, Suleyman vízumkérelmét. Rávette őket: „vállaljanak kezességet az öccséért”, hogy vissza fog menni Törökországba a 3 hónapos látogatása után. Suleyman Kilic azonban ideérkezése ötödik napján eltűnt, majd Svájcban kért politikai menedékjogot – írta a lap.

Az ankarai magyar külképviselet felvette a kapcsolatot a pártfogókkal, mivel a török hatóságoktól azt a tájékoztatást kapták, hogy Suleyman Kilic a terrorszervezetként nyilvántartott Kurd Munkáspárt (PKK) tagja, így kétséges, hogy mik a szándékai az Európai Unióban.

Az akkori ankarai ügyvivő nagykövet – aki segített a vízum megadásában – 2017 februárjában látta az EU hivatalos nyilvántartásában, hogy Suleyman Kilic Magyarországról való távozása után Svájcban próbált menedékjogot kérni, de sikertelenül. A Magyar Idők cikke szerint azóta nincs hír róla. Tavaly májusban a BÁH-tól is kérték az ügy kivizsgálását, de egyelőre nem tudni, hogy a magyar hatóságok mire jutottak – írta a Magyar Idők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.