Cáfol a NEAK: nincs többéves várólista endometriózis műtétre

Krámli Kinga énekesnő vasárnap arról írt, hogy 2022-re kapott időpontot műtétre.

MTI
2018. 01. 08. 17:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt írták: a sajtóhírekben megjelentekkel ellentétben a várakozási idő legfeljebb két hónap. Visszautasították azt is, hogy a NEAK csak heti egy beavatkozást finanszíroz egy-egy intézményben endometriózis miatt. Mint írták: a beavatkozások finanszírozására a NEAK nem határoz meg sem heti, sem éves beavatkozásszámot, az endometriózis kezelésére alkalmazott gyógyszereket is jelentős mértékben, illetve akár 100 százalékban támogatja a társadalombiztosító.

Ha valaki ettől eltérő tájékoztatást kap, vagy az ellátással kapcsolatban panasza merülne fel, annak azt javasolják, forduljon a NEAK-hoz, és kivizsgálják a konkrét esetet – tették hozzá.

Kiemelték: a kormány prioritásként kezeli a várólisták csökkentését, ezért 2010-től kezdődően többször fordítottak erre többletpénzt, összesen csaknem 20 milliárd forintot. Ezen felül erre az évre további 5 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre.

A NEAK szerint a rendszer bevezetésének eredményeképpen a várólistán levő betegek száma a 2012-es 70 ezerről 2017 decemberére csaknem 60 százalékkal csökkent. Ezzel párhuzamosan a várakozási idő az összes várólistát figyelembe véve 5 év alatt 61 napról 40 napra csökkent, miközben az ellátott betegek száma nőtt – tették hozzá.

– A kormány intézkedéseinek köszönhetően elmondható, hogy ma Magyarországon az egyik legrövidebb a várakozási idő az OECD-országok között – hangsúlyozta közleményében a NEAK.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.