Csaknem tízmilliárd forintos támogatást kap a premontrei rend

A pénzből a szerzetesek oktatási, szociális, kulturális, vallási törekvéseire és műemlék-felújításra is jut.

MTI
2018. 01. 25. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy éven keresztül összesen 9,7 milliárd forintos támogatást nyújt a kormány a 2020-ban fennállásának 900. évfordulóját ünneplő premontrei rendnek – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Gödöllőn.

Soltész Miklós elmondta, hogy az összeget még egy tavalyi kormánydöntés ítélte oda a rendnek, és abból Gödöllőn, Keszthelyen, Türjén, Zsámbékon és Nagyváradon fognak az egyházi szervezet oktatási, szociális, kulturális és vallási törekvései megvalósulni.

Hozzátette: Gödöllőn és Keszthelyen a két iskolát felújítják, Zsámbékon fejlesztik az ott élő nővérek környezetét, Csornán idősek otthonát építenek, Türjén renoválják a késő román kori templomot.

Nagyváradon pedig a premontrei templom felújításához járul hozzá a kormány – fűzte hozzá az államtitkár.

Vécsey László (Fidesz), Gödöllő és térsége országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a megítélt összegből Gödöllőn összesen 2,58 milliárd forintot használnak fel, ebből 1,7 milliárdot a templomra és a közösségi térre fordítanak, 525 milliót az oktatási intézmények fejlesztésére, 350 millió forintot pedig a gödöllői iskola körül található és a premontrei rendhez visszakerülő terület rendezésére.

A sajtótájékoztatón részt vett Balogh P. Piusz, a Gödöllői Premontrei Perjelség kormányzó perjele is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.