Eger városa titokban nyúl a szihalmi polgármester hóna alá

Bóta József ügyében hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoznak, most üres kollégiumát vásárolná meg az egri vagyonkezelő.

Szabó Zs. László
2018. 01. 26. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyilvánosságot kikerülve vásárolná meg a diákokat éveken át az éttermeiben dolgoztató Bóta József tulajdonában álló kollégiumot Eger városa – értesült a Magyar Nemzet. Bóta egyébként vendéglátós, egyben Szihalom fideszes polgármestere. Az épületet nem közvetlenül az önkormányzat venné meg, hanem vagyonkezelő cége, az EVAT Egri Vagyonkezelő és Távhő Zrt. A birtokunkba került igazgatótanácsi jegyzőkönyv ugyanakkor arról árulkodik, hogy az igazgatóságnak és az önkormányzatnak egyelőre fogalma sincs arról, mihez kezdene az épülettel, amelyet ráadásul hitelből vásárolnának meg. Arról persze gondoskodnának, hogy az alapítványa miatt hűtlen kezelés ügyében zajló nyomozásban is érintett Bóta József jól járjon: az iratban szereplő elképzelés szerint három éven át ingyen visszabérelhetné a kollégiumhoz tartozó éttermet, amelyet egyébként most is ő üzemeltet. Az már csak hab a tortán, hogy erről az egri közvélemény nem értesül, ha a közgyűlés szocialista, DK-s és független képviselője nem tekint be az iratba.

A jegyzőkönyv szerint az igazgatótanács tavaly november közepén tárgyalt az ingatlan megvásárlásáról, néhány hónappal azután, hogy a kollégium kiürült.

A helyi szakképzési centrum ugyanis ebben a tanévben már nem tartott rá igényt. A szövegből kiderül: a vételárról egy ideje már alkudoznak Bótával, aki nettó 120 millió forintnál kevesebbért nem adná a négyszintes épületet. Azt az EVAT több igazgatósági tagja is elismerte, hogy a bevásárlás hosszú távú befektetés lehet. Az ötlet kiforratlanságát azonban leginkább az mutatja, hogy a hasznosításra csak ötletek vannak: a novemberi igazgatótanácsi ülésen felvetődött az épület felsőoktatási kollégiummá, hosztellé és munkásszállóvá alakítása egyaránt. Abban is bíznak, hogy a közelben fekvő ZF sebességváltógyár dolgozóinak szüksége lesz szállásra. Erre azonban ígéret sincs, bár Habis László (Fidesz–KDNP) polgármester megemlítette, hogy a ZF ügyvezetőjének tájékoztatása alapján idén ősszel igény merülhet fel munkásszállóra.

Azt azonban Kiss-Tóth Roland, az EVAT vezérigazgatója is belátta, az épület korántsem felel meg az ipari parkban működő cégek elvárásainak: például a szobákhoz nem tartozik külön konyha, egyetlen étkező van. Végül az igazgatóság mégis felhatalmazta a cégvezetést, hogy kezdeményezzen tárgyalást az épület és a hozzá tartozó étterem megvásárlásáról Bóta Józseffel. A héten kerestük a tulajdonos vendéglátós-polgármestert, de nem akart nyilatkozni.

Az ügy azonban a csütörtöki közgyűlés végén előkerült, és kiderült: a vételi szándék komoly. Földvári Győző (DK) ugyanis napirend után Habis László polgármesternek szegezte a kérdést: baráti segítséget nyújtanak Bótának? A vásárlás szándékát végül Turcsányi Dániel, az EVAT vezérigazgató-helyettese – nem mellékesen a város alpolgármestere – védte meg. Szerinte nem baráti segítséget nyújtanak, hanem befektetnek. Földvári Győző szerint akár munkásszállóként, akár másként hasznosítanák az épületet, a pénzt inkább szociálisbérlakás-építésre kellene fordítani. Az EVAT-nak nem feladata ilyeneket működtetni, pláne nem hitelből – jelentette ki. Turcsányi Dávid válaszában úgy fogalmazott, nem ördögtől való egy önkormányzati cég piacra lépése, ráadásul – állítása szerint – kifejezetten jó áron juthatnak az épülethez, mivel egy értékbecslő 200 millió forintra értékelte – egy helyi ingatlanügyekben otthonosan mozgó szakember azonban ezt eltúlzónak tartotta.

Turcsányi Dánielt egyébként Nyitrai Zsolt, Eger befolyásos fideszes országgyűlési képviselője embereként tartják számon, akárcsak Bóta Józsefet. Utóbbi személye azonban – értesüléseink szerint – már a Fidesznek is teher, miután a Magyar Nemzet által kirobbantott ügyekben a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is nyomoz. Egymástól független forrásaink egybehangzóan állítják: a szihalmi polgármestert arra kérték, egészségi okokra hivatkozva lépjen ki a pártból. Az egyébként kiváló vendéglátós hírében álló Bóta azonban a kilépésére vonatkozó kérdésünkre sem kívánt felelni.

Mint írtunk róla, a rendőrség hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a Bóta József által alapított egri Szent Lőrinc vendéglátó- és idegenforgalmi középiskola gazdálkodása miatt. Az eljárás információink szerint a 2014–2016 közötti, két fenntartóváltást hozó időszakot érinti. Mert 2015-ben a Magyar Pünkösdi Egyház Kelet Humán Szolgálata átvette ugyan az intézményt, az igazgató Bóta maradt, és a bankszámla felett is ő rendelkezett. Egy idő után viszont dőlni kezdtek a csontvázak a szekrényéből: kiderült például, hogy az iskola a fenntartóváltás előtt nem létező tanulók után vett fel állami normatívát, emiatt 30 millió forinttal tartozott a Magyar Államkincstárnak.

Pénteken közleményt adott ki az EVAT. Ugyan valótlan híresztelésnek minősítik a cikkünkben leírtakat, de annak egyetlen állítását sem cáfolják. Leszögezik, hogy a kollégiumi épület megvásárlása – idézzük – kiváló befektetést jelent az önkormányzati cégnek, amelynek végső soron az egri polgárok a nyertesei. Hozzátették, az EVAT az Egerbe érkező új munkaerő számára kíván megfelelő minőségű szállást biztosítani. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.