Két és fél milliós bírság a római-parti gát ügyében

A Fővárosi Csatornázási Művek megsértette a közbeszerzési törvényt.

Ficsor Benedek
2018. 01. 07. 14:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két és fél millió forintos bírságot szabott ki a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a Fővárosi Csatornázási Művekre (FCSM) a „Csillaghegyi öblözet árvízvédelmi fejlesztése” megnevezésű projekt, vagyis a római-parti mobilgát építésére kiírt pályázat miatt – írta a Napi.hu.

A Közbeszerzési Hatóság (KH) honlapján megjelent határozat felidézi, hogy Budapest Főváros Önkormányzata „Budapest III. kerület, Csillaghegyi öblözet árvízvédelme projekthez kapcsolódó vízjogi engedélyes tervdokumentáció és tendertervek elkészítése” címen 2015 júniusában indított közbeszerzést.

Ezt követően a feladatot a főváros az FCSM-re ruházta át, így 2017 februárjától a cég kezdett tervezési és tanácsadási szerződéseket kötni a Római-parti gát ügyében. Az egyes szerződések értékei 5 milliótól 50 millióig terjedtek, a nyolc szerződés együtt 205 millió forintot tett ki.

A KH elnöke szerint az FCSM megsértette a közbeszerzési törvénynek azt az előírást, amely szerint egy projektet tilos feldarabolni csak azért, hogy ne kelljen rá közbeszerzést kiírni. A jogsértést a KDB is megerősítette, ennek köszönhetően szabták ki a magasnak számító 2,5 milliós bírságot.

A KDB eljárásáról először Jávor Benedek (Párbeszéd) európai parlamenti képviselő számolt be a Facebookon. Az ellenzéki politikus szerint az eljárás azt jelenti, hogy jogsértően bízták meg a Fővárosi Csatornázási Műveken (FCSM) keresztül a Tér–Team Kft.-t a római-parti védmű tervezésével. – Márpedig ha a tervezési szerződés semmis, akkor új közbeszerzést kell kiírni. Vissza a startmezőre! – hangsúlyozta az EP-képviselő.

Nem fenyeget semmilyen újratervezés a csillaghegyi öblözet árvízvédelménél, s a Fővárosi Közgyűlés múlt szerdai döntésével hamarosan megkezdődik a gátépítés az Aranyhegyi-pataknál, és a védmű megerősítése Pünkösdfürdőnél – reagált a Magyar Nemzetnek Tarlós István tavaly december elején az eljárás hírére.

A főpolgármester lapunknak adott interjújában azonban elárulta, még az is előfordulhat, hogy a Római-partot határoló patakok megvédése, a meglévő védművek megerősítése feleslegessé teszi a mobil gát megépítését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.