Megkezdődött az influenzajárvány, tilos lesz a látogatás a Fejér megyei kórházakban

A betegek száma Pest és Fejér megyében, valamint a fővárosban a legmagasabb.

MN
2018. 01. 24. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megbetegedési mutató átlépte a járványküszöböt, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az országban január 15–21. között az előző hetinél 32,7 százalékkal többen, azaz 16 850 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztálya szerdán.

Az MTI összefoglalója szerint a harmadik héten három megye kivételével nőtt az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. Százezer lakosra vetítve a betegek száma Pest és Fejér megyében, valamint a fővárosban a legmagasabb, Csongrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében pedig a legalacsonyabb.

A közlemény szerint a legtöbb beteg a 15–34 éves korosztályból kerül ki, a betegek 26,6 százaléka gyerek. Az harmadik naptári héten végzett laboratóriumi vizsgálatok 19 influenza B és egy influenza A vírust azonosítottak.

Az influenzás megbetegedések miatt péntektől látogatási tilalom lép életbe Fejér megye valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményében. A Fejér Megyei Kormányhivatal az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a rendelkezés minden kórházi osztályra érvényes.

Tájékoztatásuk szerint az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz fordulók aránya a megyei népegészségügyi főosztály mindhárom járási illetékességi területén nőtt, a megbetegedési arány a járvány küszöbértékének mintegy kétszerese.

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az M1 műsorában még decemberben azt mondta, a korábbiaknál elterjedtebb és „durvább lefolyású” megbetegedésekkel járó influenzajárványra kell számítani idén. Póta György szerint erre abból lehet következtetni, hogy a déli féltekén, Ausztráliában a korábbiaknál súlyosabb járvány jelentkezett. A tapasztalatok szerint ugyanis a vírusok az ottani tél elmúltával az északi féltekén jelennek meg.

Hangsúlyozta, hogy a gyerekek nem tartoznak a rizikócsoportba, ám esetükben is kockázatot jelent a közösségben szerzett fertőzések nyomán legyengült szervezet. Általánosságban, akárcsak az idősek esetében, a gyerekeknél is a krónikus betegek a leginkább veszélyeztetettebbek – fűzte hozzá.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.