Megszólalt az MNB Fekete-Győr András leváltásáról

„Nem a Magyar Nemzeti Bank dönt az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) személyi kérdéseiről.”

Hutter Marianna
2018. 01. 10. 7:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a Magyar Nemzeti Bank dönt az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) személyi kérdéseiről – erről írt lapunk megkeresésére az MNB a momentumos Fekete-Győr András édesapjának OBA éléről való távozásával kapcsolatban. Mint ismert, nagy port kavart kedden, hogy az eredetileg 2020-ig az OBA ügyvezető igazgatójának kinevezett idősebb Fekete-Győr András helyett az idei évtől már az MNB-s Kómár Andrást tették meg vezetővé. Idősebb Fekete-Győr az OBA megalapítása óta ott dolgozott és éppen 2020-ban éri el a nyugdíjkorhatárt. Ráadásul az Index belső forrásaira hivatkozva azt is írta: „a váltás nagyon hirtelenre sikeredett, és nem saját akaratból történt”.

Miután lapunk azt az információt kapta, hogy a váltásról szóló döntést az MNB hozta, ezért a jegybank sajtóosztályához fordultunk. Válaszukban arra hivatkoztak: a hitelintézeti törvény előírása szerint az OBA ügyvezető munkaviszonyára – így a kinevezésre, felmentésre – vonatkozó döntéseket az OBA igazgatótanácsa hozza meg. Mint írták, a törvény előírása alapján a 7 tagú igazgatótanács 3 tagját a hitelintézeti piac szereplői, 1-1 tagját az érintett szakminisztérium, illetve az OBA, további 2 tagját a Magyar Nemzeti Bank (MNB) delegálja. „Egyes megjelent sajtóhírekkel ellentétben tehát a személyi döntésekkel kapcsolatos jogkör nem az MNB hatásköre, s az OBA sem áll a jegybank irányítása alatt” – írták.

Hozzátették: az OBA igazgatótanácsa elnöki tisztét az idei évben Windisch László, az MNB alelnöke látja el, e felhatalmazás alapján pedig arról tájékoztatnak, hogy az OBA igazgatótanácsa személyi (és egyéb) döntéseit minden esetben szakmai alapon hozza meg. „Az OBA ugyanakkor a személyi döntései részleteiről sem a múltban, sem a jövőben nem kíván kommunikálni” – tették hozzá. Vagyis lapunk hiába szerette volna megtudni, hogy miért pont most – a választások előtt három hónappal – volt szükséges a vezetőcsere az OBA élén, erről nem közöltek információt.

Kerestük az ügyben ifjabb Fekete-Győr Andrást is, aki közösségi oldalán található posztját ajánlotta figyelmünkbe. Ebben többek közt arról írt: rettenetesen büszke édesapja munkásságára, ám a munkaviszonyával összefüggésben sem ő, sem pedig apja nem kíván nyilatkozni. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.